Kao što je i bilo najavljeno, kabinsko osoblje British Airways-a nastavlja sa štrajkovima i to u više petodnevnih prekida rada počev od 18. maja pa sve do 9. juna. Izrada planova letenja u ovom periodu je u toku i putnici će o svim promenama biti blagovremeno obavešteni. S obzirom da još uvek nisu poznati detalji štrajka i njegovo tačno trajanje British Airways obaveštava putnike da su svi letovi u ovom periodu povučeni iz prodaje ali da nisu otkazani.

Detaljne informacije o svim letovima biće objavljene na sajtu British Airways-a kao i na posebnoj stranici koja će biti namenjena svim informacijama vezanim za predstojeći štrajk:

Cabin crew strike – latest information

Putnici se obaveštavaju da će British Airways kao i u prethodno održanom štrajku obaviti sve letove sa londonskih aerodroma London City i London Gatwick dok će aerodrom sa najvećeg aerodroma Heathrow biti redukovan. U British-u nameravaju da obave preko 60% dugolinijskih letova kao i 50% kratkolinijskih. Za prvi štrajkački period od 18. maja do 23. maja je već objavljen plan dugolinijskog saobraćaja sa aerodroma London Heathrow.

British Airways predviđa sledeće mogućnosti za putnike koji budu pogođeni štajkom:

  • Omogućena je izmena na drugi let British Airways-a u periodu od 355 dana čak i ako let nije otkazan.
  • Omogućena je puna refundacija samo u slučaju da je let otkazan
  • Omogućeno je preusmeravanje (rerutiranje) na letove drugih prevoznika samo ukoliko su letovi otkazani i ukoliko se radi o avio prevoznicima sa kojima British Airways ima sporazum. Rerutiranje na druge prevoznike je moguće isključivo u predstavništvima British Airways-a.

Putnici će biti obaveštavani u roku od 4 do 9 dana u slučaju otkazivanja leta.

Štrajk koji je najavljen je u organizaciji sindikata kabinskog osoblja koji se protivi ukidanjem povlastica radnicima. Radnici su imali pravo na povlašćene cene aviokarata ili čak na besplatne karte kako za sebe tako i za članove svoje porodice. Oni žele da im se povlastice vrate. U narednom periodu ostaje da se vidi kako će ovaj štrajk uticati na finansijski veoma izmoždenu aviokompaniju koja je nedavno pretrpela ogromne gubitke kako zbog prethodnog štrajka tako i zbog obustave letova usled vulkanskog oblaka. U svakom slučaju posledice neće biti uopšte naivne