Otvaranje novog berlinskog aerodrom kasni i to nije nikakva vest već dve godine koliko traju dodatni radovi na njemu.

Aerodrom je prema prvobitnom planu trebalo da bude otvoren na leto 2012. ali je zbog problema sa sistemom protivpožarne zaštite njegovo otvaranje odloženo za jesen, pa za zimu, a zatim je prebačeno u narednu godinu (2013) za proleće, da bi tada definitivno bilo odloženo za oktobar.

No otvaranje se još nije desilo, a kada će to niko u Nemačkoj izgleda ne zna. Troškovi izgradnje najmodernijeg, najvećeg i najlepšeg nemačkog aerodroma koji se zove "Berlin Brandenburg International – Willy Brandt" znatno su porasli.

Prvobitne procene su iznosile 4,3 milijarde evra, da bi prošle godine kada je po ko zna koji put otvaranje odloženo, a direktor aerodroma smenjen navedeno da će njegov završetak zahtevati dodatnih 1,2 milijarde evra. Najnovije informacije međutim govore da će ukupan trošak iznositi i do sedam milijardi evra, mada ovu informaciju nisu potvdili sa aerodroma.

U januaru 2013. je smenjen dotadašnji direktor koga je zamenio Hartmut Mehdorm, do tada generalni direktor Airberlina (na slici desno).

Ovaj drugi po veličini nemački avioprevoznik kome će novi aerodrom biti matična luka tužio je tadašnje rukovodstvo aerodroma zbog kašnjenja zahtevajući odštetu od više desetina miliona evra.

Ova tužba, koju je svojevremeno potpisao Hartmut Mehdorm kao generalni Airberlina na sud je dovela Hartmuta Mehdorma kao generalnog aerodroma. Farsa oko aerodroma u Berlinu je tim činom kulminirala.

Drugi šok za javnost bila je i nedavna izjava Ralfa Kunkela, portparola aerodroma koji je izjavio kako će po svemu sudeći aerodrom Šenefeld ostati otvoren i nakon što proradi novi aerodrom kako bi se premostio problem sa nedostatkom kapaciteta na novom aerodromu. Ovaj bi se aerodrom navodno koristio za lowcost i čarter saobraćaj.

Novi BER, kako će mu biti međunarodna avio oznaka, imaće kapacitet za 27 miliona putnika, a korišćenjem i aerodroma Šenefeld koji se nalazi u istom kompleksu sa novim aerodrom kapacitet će biti povećan za 7,5 miliona putnika i tako bi se izbegla potreba da se gradi novi terminal.

Nove putanje aviona
Novi aerodrom će uticati i na nove putanje aviona prilikom poletanja i sletanja što je izazvalo dodatni skandal. Stručnjaci naime tvrde da nove putanje aviona ozbiljno ugrožava prirodu pa čak i sistem vodosnabdevanja grada.

Nemci su šokirani. Novi aerodrom je upravo izgrađen kako bi zamenio dva postojeća (Šenefeld, nekada glavni aerodrom Istočnog Berlina) i Tegel, sada glavni aerodrom u Berlinu.

Novi aerodrom je trebalo da proradi čime bi ova dva bila zatvorena za saobraćaj.

U planu je bilo i da novi aerodrom dugoročno zadovolji potrebe nemačke prestonice, ali očigledno je da sa tako malim kapacitetom to neće biti u stanju. Iako je prema prostoru koji zauzima jedan od najvećih aerodroma u Evropi, on će sa svojim kapacitetom biti daleko iza svih glavnih evropskih aerodroma (londonski Heathrow na primer ima kapacitet od 70 miliona putnika, a frankfurtski aerodrom 58 miliona).

Prvi sagrađeni objekti i postavljene spoljne oznake su u međuvremenu pokazali i prve znake propadanja, pa su slike razvaljenih saobraćajnih znakova, napuštenih građevinskih alatki i materijala postale prizori koji uznemiravaju javnost.

Prema najnovijim tvrdnjama zvaničnika "Berlin Brandenburg International – Willy Brandt"  neće proraditi pre 2015.