Tri nova evropska aerodroma su dostigla najviši nivo neutralnosti u okviru programa zaštite životne sredine i smanjenja emisije štetnih gasova – Airport Carbon Accreditation.

Aerodromi u Antaliji, Veneciji (Marco Polo) i Rimu (Fiumicino) su dostigli najviši nivo koji potvrđuje da nema štetnih uticaja na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova (ugljen-dioksida).

Ova "karbonska neutralnost" kako se naziva taj najviši nivo odlika je 20 evropskih aerodroma.

Osim tri najnovija člana u ovoj grupi se nalaze i aerodromi u Oslu i Trondhajmu u Norveškoj, Amsterdam i Ajndhoven u Holandiji, milanski aerodromi Malpensa i Linate, aerodrom Ankara u Turskoj kao i svi švedski aerodromi kojima upravlja Swedavia: Arlanda i Bromma u Stokholmu, Umeo, Geteborg (Landvetter), Malme, Ore Ostersund, Luleo, Ronebi, Visbi i Kiruna.

Program "karbonske neutralnosti" podrazumeva tri faze koje prethode postizanju neutralnosti. Sve počinje sa označavanjem problema (Mapping), potom se radi na smanjenju emisije štetnih gasova (Reduction), pa na optimizaciji poslovanja kako bi se postigle održive karbonski neutralne procedure (Optimisation) i na kraju kao kruna celog projekta je neutralnost (Neutrality).

Aerodrom u Nici je uspešno otpočeo treću fazu, dok je aerodrom u Stavangeru akreditovan za završetak druge faze. Aerodromi u Marseju i Kanu su ušli u program i počinju ga od početka.

Od aerodroma u našem okruženju u programu se nalaze Istanbul-Ataturk, koji je u fazi optimizacije. Iza njega u fazi u kojoj se radi na smanjenju zagađenja su Budimpešta i Zagreb. U početnoj fazi su Ljubljana, Bukurešt, Dubrovnik, Beč i Tirana.

Beogradski aerodrom nije u ovom programu koji je navršio šest godina postojanja u Evropi i godinu dana u svetu. Međunarodni aerodromski savet (ACI – Airport Council International) koji je pokretač programa, objavio je da su od ove godine u programu i najveći aerodromi na Bliskom istoku. Dubai Airports je uključio oba svoja aerodroma u program (Dubai International i Dubai World Central), dok je programu pristupio i najmlađi aerodrom na svetu Al Maktoum International u Dohi. Ovi aerodromi zajedno sa onim u Abu Dabiju drže skoro četvrtinu aviosaobraćaja u azijsko-pacifičkom regionu, i veoma su značajni za razvoj programa.

Program je najmlađi u Severnoj Americi, gde je u samo šest meseci njegove primene akreditovano šest aerodroma. Od većih aerodroma to su Sijetl i Portland (Oregon) u SAD, Montreal, Viktorija u Kanadi kao i dva manja portlandska aerodroma, Hillsboro i Troutdale.