Berlinski aerodrom u izgradnji bi mogao da ostane nezavršen tvrde pojedini nemački mediji, ali sa druge strane aerodromska uprava oštro odbacuje ovakvu mogućnost.

Aerodrom Berlin-Brandenburg Willy Brandt (BBI), koji se gradi na lokaciji postojećeg aerodroma Schoenefeld (Šenefeld), kasni sa otvaranjem već više od tri godine.

Prvobitno planirano otvaranje aerodroma u 2012. je otkazano u poslednjem trenutku zbog toga što su nadležne službe odbile da mu izdaju upotrebnu dozvolu usled utvrđene neusklađenosti sa protivpožarnim propisima.

Zbog ovoga je otvaranje pomereno, pa potom odloženo, da bi na kraju bilo i otkazano do daljnjeg, sve dok se ne utvrde i isprave sve nepravilnosti.

Nemački mediji navode da je do sada u izgradnju novog berlinskog aerodroma utrošeno preko 5,1 milijarde evra ali da postoji velika opasnost da sve propadne pošto dozvola za izgradnju važi do 2016, a nema izgleda da će aerodrom do tada biti gotov. Ako bi se desilo da dozvola istekne, novi aerodrom bi mogao ostati napušteno gradilište.

Međutim, iz uprave aerodroma navode da će njegova izgradnja biti gotova početkom 2016. i da dozvola neće propasti. Nakon zavšetka građevinskih radova počeće godišnja test faza, da bi u drugoj polovini 2017. aerodrom mogao da bude uključen u saobraćaj.