Na ministarskom sastanku Evropske Unije u Luksemburgu doneta je odluka o zabrani prodaje dodatnih usluga lowcost aviokompanija putem unapred ponuđenog izbora putnicima.

Po novim pravilima lowcost aviokompanija neće smeti da automatski na svojim internet stranicima putnicima uključuju dodatne usluge koje nisu sadržane u osnovnoj ceni avioprevoza.

Trenutno je veoma popularan sistem kod lowcost prevoznika da putniku nakon što izabere letove ponudi nekoliko dodatnih ali neobaveznih usluga koje su pri tom automatski štiklirane. Ovakav način prodaje može dovesti do zablude putnika da je dodatna usluga zapravo obavezna iako to nije ili jednostavno putnik može prevideti da je ta usluga već unapred prihvaćena u njegovo ime a da je uvećana cena ona prava koju on treba da plati.

Da bi se izbegle ovakve situacije, lowcost aviokompanije će ubuduće morati da putniku zaista i ponude mogućnost izbora tako što će pored dodatne usluge ostaviti prazno polje koje putnik treba da označi samo ukoliko želi tu uslugu.

Iako je ova odluka doneta na ministarskom sastanku, biće potrebno do dve godine da vlade svih 27 članica Evropske Unije u unesu ove promene u domaće zakonodavstvo.