Poštovani čitaoci, privodimo kraju možda i najuzbudljiviju godinu u domaćoj avijaciji i jednu od uzbudljivijih u svetskoj.

Zajedno sa vama kojih je svakog dana sve više željno iščekujemo novu godinu i nova dešavanja.

Prema podacima i prognozama međunarodnih organizacija i zvanično je počeo oporavak avioindustrije, a to se može videti i po tome da se pojedini veliki avioprevoznici oporavljaju nakon teške finansijske krize u koju su zapali.

Iz crvenog bankarskog bilansa pred kraj godine se izvukao Austrian Airlines, a španska Iberija je počela da oseća prve boljitke plana restruktuiranja koji je počela da primenjuje početkom ove godine.

Nažalost neke kompanije nisu uspele pa smo se ove godine oprostili od ukrajinskog Aerosvita, jermenske Armavije, turskog Sky Airlinesa, albanskog Belle Aira.

Alitalia, koja je ponovo zapala u krizu i pred kraj godine ostala bez podrške manjinskog partnera (Air France-KLM grupe), najverovatnije je uspela da pronađe novog partnera. Etihad Airways se pojavio kao spasilac u poslednjem trenutku i iako još nije zvanično potvrđeno izvesno je da će ova kompanija obaviti još jednu kupovinu u toku ove godine.

Etihad je ove godine završio kupovinu udela u indijskom Jet Airwaysu, nedavno je kupio švajcarskog regionalnog prevoznika Darwin Airline, a nama najvažnija je kupovina udela u Jat Airwaysu i transformacija našeg nacionalnog avioprevoznika u novu, modernu, uspešnu i profitabilnu aviokompaniju, koja je počela od oktobra.


Foto: Najzanimljiviji događaj u 2013. je pretvaranje Jat Airwaysa u Air Serbiju, (c) Air Serbia: A319 na aerodromu u Diseldorfu

Gotovo svakodnevna uzbudljiva dešavanja u vezi sa nastajanjem Air Serbije obeležila su godinu za nama.  Kompanija koja je godinu počela nedostatkom aviona uspela je da je završi sa novim avionima sa jednom od najboljih putničkih kabina u Evropi, sa novom mrežom linija, većim brojem letova i sa po prvi put posle dužeg perioda većim porastom broja putnika.

Aviokarta.net je, kao i prethodnih godina, pratila sva događanja u oblasti aviosaobraćaja i uvek vam na profesionalan način donosila vesti iz prve ruke. Osim što smo sa posebnom pažnjom pratili dešavanja u vezi sa Air Serbijom, jedan smo od retkih medija koji ovoj temi pristupa kritički i bez cenzure.

Vama, našim čitaocima, smo u ovoj godini prvi doneli brojne lepe vesti – dolazak easyJeta, Belavije, Air Caira, povratak BH Airlinesa i LOT-a i njegovo širenje. Prvi smo obavestili javnost da Swiss otvara liniju do Ženeve, i prvi smo objavili najlepše najave za narednu godinu: TAP Portugal sa linijom do Lisabona i Vueling sa linijom do Barselone.


Foto: Vueling je najavio direktnu liniju Barselona – Beograd u 2014. Ova vest je izazvala ogromno interesovanje domaće javnosti, (c) Planespotters, Mike Fuchslocher

Ovu godinu ne možemo da završimo, a da sa ponosom ne istaknemo da smo i dalje jedini srpski mediji koji se intenzivno bavi pravima putnika i koji prati sva dešavanja na ovom polju i izveštava o svim pravnim okvirima. Naši tekstovi o procedurama u aviosaobraćaju su i ove godine bili veoma traženi i čitani što je bila i ostala primarna misija sajta – da edukuje i informiše putnike o svim važnim procedurama tokom putovanja avionom i da da odgovore na brojna pitanja putnicima.

Aviokarta.net je i ove godine učestvovala na velikoj konferenciji Passenger Terminal Expo. Bili smo specijalni gosti na Wizz Airovom otvaranju novog trening centra i predstavljanju novog A320 simulatora, a krajem godine smo među malobrojnim novinarima iz celog sveta pozvani da prisustvujemo godišnjem sastanku izvršnih direktora Star Alliance.

Iako smo mali medij specijalizovan za civilni aviosaobraćaj uspeli smo ove godine da steknemo veliki broj novih i stalnih čitalaca i da budemo prepoznati kao važan medijski činilac i partner svim profesionalcima u aviosaobraćaju u Srbiji i regionu.

Ove godine smo pokrenuli newsletter čija popularnost raste velikom brzinom. Imamo preko 16.000 prijavljenih primalaca, a pohvale za izgled i kvalitet newslettera ne prestaju da stižu. U narednoj godini nastavljamo sa njegovim slanjem, a pripremamo i brojna iznenađenja za čitaoce.

Prvo koje vas čeka odmah posle praznika je forum, koji će biti posvećen svim ljubiteljima avijacije, putnicima ali i avioagentima i zaposlenima u aviosaobraćaju. Na forumu ćete moći slobodno da diskutujete o svim aktuelnim temama, da komentarišete aviokompanije i aerodrome. Uz forum koji pokrećemo i naša veza sa vama postaće direktnija i čvršća, a vi ćete dobiti mogućnost da se aktivno uključite u rad sajta i da doprinesete njegovom razvoju svojim kritikama i komentarima.

Pre novih aktivnosti sledi nam period praznika i mi vam od sveg srca želimo da se dobro odmorite i da provedete što kvalitetnije vreme sa voljenim i dragim osobama, daleko od svih problema. Vratimo se u novoj godini jedni drugima osveženi, odmorni i jači.

Redakcija sajta Aviokarta.net vam čestita praznike i želi vam sve najbolje u novoj 2014. godini.