Air Berlin / NIKI dva meseca ranije nego što je prethodno najavljeno ukida linije iz Beča za Beograd, Sofiju i Bukurešt.

Ovaj prevoznik će poslednji let sa bečkog aerodroma do tri balkanske prestonice obaviti 27. januara 2013. umesto 30. marta 2013. kako je ranije bilo najavljeno.

Austrijski niskotarifni avioprevoznik je u vlasništvu nemačkog Air Berlina koji je doneo odluku o njegovom reformisanju.

Prema novom planu NIKI će leteti od Beča do turističkih destinacija na Mediteranu, dok će redovan linijski saobraćaj biti sa težištem u Berlinu gde se nalazi glavna baza Air Berlina.

Shodno planu Air Berlin će od 28. januara, samo dan nakon gašenja ove tri destinacije, uspostaviti direktan saobraćaj iz Berlina sa dve od tri. U planu su novi letovi od Berlina do Sofije i Bukurešta, dok linija prema Beogradu nije u planu.

Dodavanjem dve nove linije iz Berlina ka Istočnoj Evropi, ovaj prevoznik učvršćuje svoju poziciju na ovom tržištu. Air Berlin već leti do Gdanjska,Krakova, Kalinjingrada, Moskve, Sankt Peterburga i Budimpešte, a posle Bukurešta i Sofije u planu je i otvaranje linije do Varšave od 23. marta 2013. godine.

Kako Aviokarta.net saznaje u Air Berlinu razmatraju ideju da se i Beograd uključu i mrežu linija od naredne godine, mada su šanse za to veoma male.

Beograd će od 27. januara ostati bez dva dnevna leta do Beča, a postoji realna opasnost od poskupljenja cene karata na ovoj ruti, koju će ubuduće ponovo održavati samo dve nacionalne aviokompanije Austrije i Srbije – Austrian Airlines i Jat Airways. Kada je Niki uspostavio letove do Beograda.