Hrvatska kontrola zračne plovidbe je u sredu, 30. jula u 15:10 zatvorila vazdušni saobraćaj iznad Hrvatske na dva sata usled snažnog nevremena koje je zadesilo ovu zemlju.

Zbog nevremena je došlo do potpunog pada sistema kontrole letenja iznad Hrvatske i 45 odsto Bosne i Hercegovine koje kontroliše Hrvatska, pa je posao vazdušne navigacije hitno preuzela SMATSA, odnosno Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

"Apsolutno svi avioni u vazdušnom prostoru Hrvatske ostali su u ta dva sata bez navigacije sa zemlje. Pojačali smo smene, veliki broj ljudi se ponovo vratio na posao. Dosta smo im pomogli, ovo je danas dan za podvig", kazao je Radojica Rovčanin, direktor SMATSA.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe su saopštili da je "došlo do prekida napajanja električnom energijom zbog čega je zračni promet preusmeren prema susjednim kontrolama zračnog prometa".

U trenutku nestanka struje u vazdušnom prostoru koji kontrolišu Hrvati nalazilo se oko 100 putničkih aviona, koje je preuzela srpsko-crnogorska kontrola letenja. Svi ostali avioni koji su imali planirane rute preko Hrvatske su preusmereni na druge rute dok nije prošlo nevreme.