Katalonska aviokompanija Spanair je jutros ostala bez najavljenog investitora – arapske kompanije Qatar Airways. Prema informacijama od decembra prošle godine Qatar Airways je bio zainteresovan da uloži 150 miliona evra u Spanair i tako postane vlasnik 49% kompanije. Ova investicija je trebalo da vodi ka veoma bliskoj saradnji dva avioprevoznika i ka razvoju interkontinentalnog saobraćaja Spanair-a iz baze u Barseloni.

Uprkos ranije postignutim dogovorima, Qatar Airways je odustao od investiranja u Spanair zbog bojazni da će ova kompanija biti podvrgnuta istrazi od strane Evropske komisije zbog finansijske pomoći koju je primala od pokrajinske katalonske vlade.

Prema pravilima Evropske komisije avioprevoznicima je strogo zabranjeno da primaju državnu pomoć, kako bi se zaštitila konkurentnost na tržištu.

Qatar Airways je tražio garancije od Evropske komisije da istraga neće biti pokrenuta, ali pošto nije mogao da ih dobije, objavljeno je odustajanje od investiranja. U Qatar Airways-u nisu želeli da nakon njihovog ulaganja kompanija bude predmet istrage i potencijalne odluke da mora da vrati kompletan novac koji je primala kao pomoć lokalne vlade.

Nakon odluke o povlačenju iz dogovora sudbina katalonskog prevoznika je postala veoma neizvesna. U španskim medijima se pominje gašenje kompanije s obzirom da se nalazi u velikim finansijskim problemima a da je pomoć države u ovom trenutku neizvesna.

Međutim, prema pisanju španskog lista El Periodico, katalonska vlada je jutros potvrdila direktoru Spanair-a da neće dozvoliti gašenje kompanije i da će ipak uložiti novac u njegov opstanak.