Novi štrajk u Lufthansi je zakazan za sredu, 10. septembra. Ovo je treći u nizu štrajkova ove jeseni sa kojima se suočava Lufthansa usled nesporazuma sa pilotima.

Novi štrajk će biti realizovan na aerodromu u Minhenu u periodu od 10 do 18 časova i strahuje se da će izazvati veliki poremećaj saobraćaja sa ovog značajnog i velikog interkontinentalnog čvorišta nemačke nacionalne aviokompanije.

Iz Lufthanse poručuju da se ne očekuje poremećaj saobraćaja na drugim čvorištima ove kompanije i posebno naglašavaju Frankfurt, koji je prošle nedelje pretrpeo poludnevnu obustavu rada izazvanu štrajkom pilota.

U sutrašnjem štrajku neće učestvovati drugi avioprevoznici iz Lufthansa Grupe Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines, Germanwings i Air Dolomiti i oni će saobraćati prema planiranom redu letenja.

Lufthansa je otvorila posebnu internet stranicu sa spiskom otkazanih letova koja će se redovno ažurirati u skladu sa aktuelnom situacijom. Još uvek nema nikakvih informacija o letovima na liniji između Minhena i Beograda ali se imajući u vidu veličunu štrajka može očekivati da će i ovi letovi imati promene.

Putnici se savetuju da pre polaska na aerodrom provere da li im je let otkazan ili nije i da prate aktuelne redove letenja na aerodromima kako bi izbegli dodatne neprijatnosti. Osim otkazanih letova očekuje se i da će mnogi kasniti.

Iz Lufthanse su poručili da će sve putnike sa otkazanih letova prebaciti na alternativne letove kad god je to moguće.

Štrajk organizuje sindikat pilota Lufthanse u znak protesta zbog planiranih promena pravila za odlazak u penziju. Oni zahtevaju od uprave da svima koji se odluče da u penziju odu po sadašnjim pravilima sa 60 godina, a ne sa 65 kako to nalažu nova pravila, bude isplaćena otpremnina.

Pregovori su veoma teški i dugo traju, a iz istih razloga su organizovani štrajkovi i proletos, koji su potom prekinuti uz čvrsta uveravanja uprave da će dogovor biti postignut. To se ipak nije desilo zbog čega je Lufthansa upala u jednu vruću jesen, a prvi štrajk je počeo pre dve nedelje kada su rad obustavili piloti Germanwingsa. Prošle nedelje njih su sledili piloti Lufthanse u bazi u Frankfurtu, a štrajk se nastavlja najnovijom obustavom rada najavljenom za sutra u bazi u Minhenu.