Međunarodni tim mladih naučnika je osmislio specijalne naočare za svetlosnu terapiju kojom se organizam odmara u situacijama kada dolazi do promene biološkog ritma.

Ovakve naočare su idealne za osobe koje teško podnose džetleg kada putuju avionom.

Za njihov pronalazak zaslužni su i srpski naučnici Nikola Vučinić (29) i Branislav Nikolić (29), piše beogradski Blic.

Oni su zajedno sa još dvojicom kolega iz Bugarske i Holandije pokrenuli "EnWake" projekat koji je od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju svrstan u prvih 20 inovativnih evropskih projekata u ovoj godini.

Njihov izum su naočare koje emituju plavo svetlo, koje preko ćelija u oko utiče na lučenje melatonina, hormona koji je zadužen za san.

Oraganizam se na taj način odmara i onda kada to zbog nekog poremećaja bioritma nije baš zgodno. Ovakve naočare su najzgodnije za smanjenje posledica džetlega. 

Uz naočare je obavezna i aplikacija za mobilne telefone, koja uz pomoć algoritma izračunava potrebnu terapiju na osnovu unetih podataka o aktivnostima korisnika.

Korisnici treba da unesu u aplikaciju podatke o tome koliko su spavali pre putovanja, gde započinju putovanje i koja im je krajnja destinacija.

Na osnovu tih podataka aplikacija izračunava potrebnu terapiju naočarima i daje korisniku precizna uputstva kada da ih stavi i koliko dugo da ih nosi.

Svelosna terapija je nedavno dobila značajnu primenu u avioindustriji. Najnoviji avioni koji izlaze iz Airbusovih i Boeingovih fabrika imaju posebno osvetljenje unutar putničke kabine. Plava svetlost, isto kao i kod EnWake naočara, podstiče lučenje melatonina i olakšava putnicima spavanje tokom leta.

Kompjuterski program kontroliše atmosferu tokom leta i na osnovu njega podešava svetlo u kabini. Na taj se način značajno umanjuju posledice dugih letova i velikih promena vremenskih zona. Prvu primenu ovakve tehnologije imao je Boeingov avion Dreamliner, a ona je kasnije našla svoje obavezno mesto i u svim najnovijim avionima.

Iako će svi avioni u budućnosti imati ovakve specijalne putničke kabine sa plavičastim osvetljenjem, naočare za svetlosnu terapiju će sasvim sigurno početi masovnije da se koriste pošto su one praktične i u mnogim drugih situacijama kada je organizmu potreban odmor. Da postoji tržište za ovaj proizvod smatra i Ričard Brenson, vlasnik aviokompanije Virgin Atlantic i osnivač Virgin Groupe, kome se ova ideja kao nekome ko često leti, veoma dopala.

Branislav Nikolić, pronalazač ovih naočara i deo tima EnWake, veruje u to da će u budućnosti ova tehnologija uticati na pozitivnu transformaciju našeg društva i da će dotaći živote mnogih ljudi.

"Siguran sam da ću sledeće godine na prekookeanskom letu videti ljude koji koriste EnWake", kaže ovaj mladi naučnik.