U Kraljevskom Aeronautičkom društvu u Londonu najavljen je ovogodišnji, 50. po redu pariski aviosajam – Paris Air Show.

Ovaj šou se tradicionalno održava svake druge (neparne) godine na aerodromu Le Burže (Le Bourget) pored Pariza i predstavlja najstariji vazduhoplovni događaj ovog tipa na svetu. To je ujedno i jedan od dva najveća avijacijska sajma na svetu (drugi je engleski Farnborough, koji se održava svake druge parne godine).

Paris Air Show 2013
Ovogodišnji Paris Air Show, 50. po redu će se održati od 17. do 23. juna 2013. na aerodromu Le Bourget (Le Burže) u Parizu.

Na predstavljanju ovogodišnjeg sajma u Parizu njegov izvršni direktor Emeric D'Arcimoles se pohvalio brojnim investicijama kojima je obogaćena ovogodišnja ponuda.

Uloženo je 50 miliona evra u dogradnju infrastrukture na aerodromu Le Bourget i renovirano je 350 poslovnih paviljona.

Pripremljena je i aplikacija za mobilne telefone koja će pružati usluge geolociranja svojim korisniciam, prikaz reda letenja na aviomitingu u realnom vremenu. Na sajmu će ove godine biti pokrenuta i FM radio stanica sa non-stop informacijama o saobraćaju na prilazu aerodromu.

D'Arcimoles za ovu godinu najavljuje 2110 izlagača, 290 međunarodnih delegacija i 3200 novinara iz celog sveta. Očekuje se da će sajam ove godine posetiti i do 350.000 ljudi.

Ljubitelji aviona kao i predstavnici aviokompanija moći će da pogledaju oko 100 različitih tipova aviona koji će biti izloženi.

Iako je ranije nezvanično najavljivano i izlaganje Airbusa A350, to se ipak neće dogoditi, pa će zato zvezda ovogodišnjeg sajma biti Dreamliner, njegov konkurent iz Boeinga, koji posle višemesečnog povlačenja iz saobraćaja ponovo leti.

Le Bourget će ove godine najverovatnije predstaviti i prvi superdžambo (Airbus A380) British Airwaysa.


Foto: Sveže ofarban British Airwaysov Superdžambo (Airbus A380), (c) The London Evening Standard