Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu je počeo sa primenom zimski red letenja prema kome će biti čak 38 posto letova više nego prošle godine u istom periodu.

Uobičajeno je da aviokompanije tokom zime smanjuju broj letova zbog smanjenje potražnje, ali to se u Beogradu ove zime nije desilo i za to je najverovatnije zaslužna srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia.

Samo ova kompanija koja trenutno leti kao Jat Airways treba da ima više od 200 poletenja nedeljno što je povećanje od 65% saznaje Tanjug.

Air Serbia otvara nove linije za Abu Dabi (počeo saobraćaj 27. oktobra), ka Pragu i Banja Luci (od 1. decembra) i ka Ljubljani i Bukureštu (od 10. decembra), dok se ka postojećim destinacijama saobraćaj značajno povećava. Na većini linija biće uvedeni svakodnevni letovi, dok će više dnevnih polazaka biti ka Cirihu, Parizu, Moskvi, Beču, Podgorici i Tivtu.

Uprkos povećanju broja letova i značajnom povećanju saobraćaja i broja putnika na aerodromu nema gužvi i kapaciteti su dovoljni. Uz dobru organizaciju saobraćaja biće više pažnje poklonjeno transfernim putnicima čije povećanje inače ne utiče na kapacitet aerodroma saznali smo u ovom preduzeću. Beogradski aerodrom postaje transferni i već sada se oseća značajno prisustvo transfernih putnike iz regiona, ali i Grčke i Turske, isključivo zahvaljujući novoj poslovnoj politici domaćeg avioprevoznika.

Na aerodromu značajan rast operacija beleže i strane aviokompanije, a porast broja putnika koje one ostvaruju je već mesecima dvocifren što se uz postojeće najave može očekivati i tokom zimske sezone. Aviokompanija Swiss International Air Lines od 19. decembra uspostavlja novu redovnu liniju ka Ženevi, a u Beograd se vraća i B&H Airlines, koji će iz Sarajeva leteti četiri puta nedeljno da našeg glavnog grada.

Aviokarta.net nezvanično saznaje i da će Flydubai ka Dubaiju uvesti dodatni četvrti let nedeljno od naredne godine.

Kako je sa aerodroma "Nikola Tesla" odgovoreno Tanjugu "strane aviokompanije nastavljaju da prate trend jačanja srpskog tržišta najavljenim povećanjem broja letova od 18 odsto tokom predstojeće zimske sezone".

Sa aerodroma su naveli da posle uspešnog započinjanja saobraćaja tokom 2013. godine ove zime će iz Beograda nastaviti da lete Etihad Airways, Belavia i Pegasus Airlines, dok će Alitalia ka Rimu, easyJet ka Milanu, TAROM ka Bukureštu i Turkish Airlines ka Istanbulu uvećati broj nedeljnih letova.