Na današnji dan pre 88 godina je osnovan Aeroput, prva srpska aviokompanija.

Aeroput je registrovan 17. juna 1927. godina u Beogradu, a prvi let je obavio u februaru sledeće godine. Aeroput je imao status nacionalne aviokompanije Kraljevine Jugoslavije.

Leteo je sve do Drugog svetskog rata kada prekida sve operacije. Nakon rata Aeroput je nastavio sa letovima, ali je ubrzo ugašen (1948).

Godinu dana pre zvaničnog gašenja Aeroputa osnovan je Jugoslovenski Aerotransport, nova nacionalna aviokompanija komunističke Jugoslavije, koja je, iako osnovana još za postojanja Aeroputa, smatrana njegovom naslednicom.

Nedavnim osnivanjem Air Serbije na temeljima Jat Airwaysa, kako je od raspada SFRJ nazvan Jugoslovenski Aerotransport, omogućio je održavanje 88-godišnjeg kontinuiteta nacionalnog avioprevoznika i čuvanje tradicije jedne od najstarijih aviokompanija na svetu.

Kada je Aeroput osnovan 1927. bio je deseta evropska aviokompaija i 21. svetska. Air Serbia, savremena naslednica Aeroputa je danas deveta najstarija aviokompanija na svetu koja još uvek postoji i radi.

Prva linija Aeroputa u domaćem saobraćaju je bila između Beograda i Zagreba, 15. februara 1928. godine, a prva međunarodna linija je uspostavljena dve godine kasnije kada je ova linija iz Zagreba produžena do Beča sa sletanjem u Gracu.

Aeroput je pre Drugog svetskog rata povezivao domaće aerodrome u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Podgorici, Sarajevu, Dubrovniku, Nišu, Splitu, Rijeci (Sušak), Bitolju, Borovu. Aeroput je održavao i međunarodne linije od Beograda preko Zagreba do Graca i Beča, od Beograda preko Skoplja do Soluna i Atine, od Ljubljane do Klagenfurta, od Beograda preko Dubrovnika do Tirane, od Beograda do Budimpešte i od Zagreba do Budimpešte, Venecije i Rima.