Aerodrom u Dubaiju (DXB) je i zvanično postao najprometniji aerodrom na svetu prema broju putnika u međunarodnom saobraćaju.

On je pretekao londonski Heathrow (LHR) koji godinama drži tu poziciju.

U prošloj godini na aerodromu u Dubaiju je registrovano 69,9 miliona međunarodnih putnika dok je na aerodromu Heathrow brojač stao na 68,1 milion.

Ipak, londonski aerodrom je po ukupnom broju putnika (73,4 miliona) koji uključuje i putnike u domaćem saobraćaju i dalje prometniji aerodrom od Dubaija, s obzirom da je ukupan broj putnika u Dubaiju bio 70,5 miliona.

"Ovaj istorijski trenutak je kulminacija izuzetnog rasta saobraćaja na aerodromu. U poslednjih pet decenija aerodrom beleži dvocifrene stope rasta", rekao je prvi čovek kompanije Dubai Airports, koja upravlja aerodromima u Dubaiju.

Aerodrom će povećati svoj kapacitet tokom ove godine završetkom radova na izgradnji izdvojenog pristanišnog hola "D".

Aerodrom u Dubaiju je baza jedne od najvećih svetskih aviokompanija Emirates i predstavlja važnu raskrsnicu puteva između Istoka i Zapada. Preko ovog aerodroma putuje sve više putnika iz Evrope ka azijskim odredištima. Putnici iz svih regiona beleže porast, ali najveći porast imaju putnici iz Evrope.

Foto: Aerodrom Dubai International

Foto: London Heathrow