Sindikat zaposlenih u Jat Airwaysu izdao je saopštenje za javnost u kome tvrdi da su pregovori zaposlenih sa Etihadom doživeli neuspeh.

Iz sindikata su poručili da će pozvati zaposlene na obustavu rada.

Zaposleni u Jat Airwaysu naglašavaju da nisu i da ne žele da budu kočnica privatizacije Jata, ali žele da aktivno učestvuju u tome radi zaštite prava zaposlenih.

"Juče je propao još jedan pokušaj sindikata Jata da dođu do odgovora na mnoga nerešena pitanja i nejasnoća oko privatizacije jedinog srpskog avio prevoznika. Na zakazanom sastanku sa predstavnicima Jata і Etihada od samog početka je bilo jasno da osobe sa druge strane niti imaju odgovore niti dobru volju da problem reše. Cilj im je jedino bio da pokušaju da posvađaju i podele sindikate. Nažalost (po njih), to im nije uspelo. Kako u svom naumu nisu uspeli sastanak nije ni održan, tako da smo opet uskraćeni za odgovore koji su od životnog značaja za naše kolege zaposlene u Jat-u", stoji u saopštenju sindikata.

Kako Aviokarta.net saznaje razgovori između nove uprave i sindikata doživeli su neuspeh juče kada je sastanak prekinula nova uprava nakon što su predstavnici sindikata insistirali da njemu prisustvuje i njihov pravni zastupnik, što su iz uprave odbili. Iz Etihada su takođe insistirali da se sindikati ne smeju oglašavati u javnosti samostalno već da to moraju da rade preko Etihadove PR službe.

Predstavnici sindikata su se otvoreno usprotivili najavljenom načinu reorganizacije radnih mesta i zahtevima nove uprave, pa su zatražili i uvid u sporazum koji je sa Etihadom potpisala Vlada Srbije. Međutim ovaj sporazum se prema njihovih tvrdnjama krije od javnosti i novo rukovodstvo kao i predstavnici Vlade uporno ignorišu zahtev za objavljivanjem sporazuma u javnosti.

Sporazum koji su Vlada Srbije i Etihad potpisali 1. avgusta niko nije video, tvrde u sindikatu. Predstavnici Vlade Srbije su pozvali predstavnike sindikata na sastanak u ponedeljak, 26. avgusta.

U današnjem saopštenju se kaže da je počela primena socijalnog programa o kome niko nije konsultovao zaposlene.

"Zbog svega ovoga, ukoliko ne dobijemo odgovore na već duže vremena postavljena pitanja i ukoliko se i dalje budu ignorisali naši zahtevi bićemo prinuđeni da sindikalo odgovorimo. Sindikalni odgovor podrazumeva poziv zaposlenima za obustavom rada i blokadama", stoji u saopštenju.