Poslednjih dana aviokompanije su počele da obaveštavaju svoje prodajne mreže o promenama iznosa doplatne takse za gorivo koja se naplaćuje kroz takozvanu YQ taksu.

Avioprevoznici se pravdaju najnovijim porastom cene kerozina zbog čega su prinuđeni da izvrše i korekcije doplate za gorivo.

Aviokompanije koje pripadaju Lufthansa Grupi (Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa i Swiss International Airlines) su pre nekoliko dana najavili promenu iznosa ove doplate ali samo za putnike u biznis klasi. Njihova promena stupa na snagu 7. avgusta i prema rečima iz grupacije nije izazvana porastom cena kerozina već je posledica reformisanja ove doplate tako što se uvodi više nivoa koji će biti usklađeni sa putnom klasom i tarifom prevoza.

Međutim, druge kompanije otvoreno navode porast cene kerozina kao razlog za podizanje doplate za gorivo. Turkish Airlines od sutra, 6. avgusta 2013. povećava sve svoje doplate za gorivo za 5 evra po segmentu.

Emirates je takođe obavestio prodajnu mrežu da će od 14. avgusta 2013. automatski biti promenjen iznos doplate za gorivo i to za sve rezervisane ali neizdate karte. Upozoravaju se avioagenti i putnici da svoje rezervacije realizuju najkasnije 13. avgusta kako bi izbegli poskupljenje koje neće biti beznačajno. Sve tarife Emiratesa biće obuhvaćene ovih poskupljenjem koje će se kretati od 45 pa do 222 evra po pravcu. Povratne karte za letove Emiratesa će tako preko noći poskupeti za 90 evra najmanje.

Emirates je ujedno objavio i da ukida nedavno uvedeni "flight surcharges". Ova doplata je uvedena od 29. marta 2013. na pojedinim veoma traženim letovima Emiratesa. Nju su u kompaniji pravdali komercijalnim razlozima, a uveli su je na letove za koje postoji tradicionalno velika tražnja. Ova aviokompanijska taksa će sada biti ukinuta, takođe od 14. avgusta, pa će njeno ukidanje poništiti efekte poskupljenja doplate za gorivo pojedinim putnicima.

Cena kerozina prema podacima IATA koja vrši nedeljni monitoring prema Plattsovoj metodologiji je pala za 1,4% poslednje nedelje jula u odnosu na nedelju pre, ali to je 5.9% više nego mesec dana ranije. Međutim, na kraju jula kerozin je koštao isto kao i prošle godine u to vreme. Virgin Atlantic, druga najveća australijska aviokompanija, je najavila podizanje cena aviokarata za oko 3% pravdajući se navodnim poskupljenjem cene kerozina za 13% u poslednja dva meseca, ali ujedno preskaču da naglase da je od februara do juna cena kerozina pala za 17%. U tom periodu nijedna aviokompanija na svetu nije spustila iznos doplatne takse za gorivo.