Broj čarter letova prema popularnim turističkim odredištima mogao bi ove godine biti znatno manji.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije odbilo je zahteve aviokompanija Freebird Airlines i Corendon iz Turske i Nesma Airlines i Air Cairo iz Egipta.

Tuniska aviokompanija Nouvelair je sa zakašnjenjem podnela zahtev za letove do Enfide, pa je on još uvek u proceduri.

Kako je za naš sajt potvrdio Direktorat civilnog vazduhoplovstva, koji na osnovu saglasnosti Ministarstva izdaje dozvole stranim avioprevoznicima, ove četiri aviokompanije su ispunile sve neophodne zahteve i standarde, ali nisu uspele da dobiju saglasnost Ministarstva.

Freebird Airlines je trebalo da leti tri puta nedeljno do Antalije, Corendon Airlines četiri puta nedeljno do Antalije i četiri puta nedeljno do Bodruma, dok je Nesma Airlines planirala četiri nedeljna leta do Hurgade.

Aviokompanija Air Cairo ima dozvolu za redovne letove između Beograda i Hurgade, ali joj Ministarstvo nije dalo saglasnost na dodatne (čarter) polaske na ovoj liniji.

Od stranih aviokompanija dozvole za letove su dobile jedino Turkish Airlines za tri nedeljna leta do Antalije i Aegean Airlines za letove do Herakliona i Rodosa. Čarter letove će moći da obavlja i Tunisair do Monastira.

Domaći avioprevoznik Air Serbia će takođe obavljati čarter prevoz koristeći stare Jatove avione Boeing 737 koji će leteti pod brendom "Aviolet" do Turske, Grčke, Egipta, Italije, Tunisa i Španije. Aviolet još nije objavio red letenja u čarter saobraćaju.