Pušači neće dobiti svoj kutak na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" potvrđeno nam je danas u preduzeću "Dufry" koje je zakupac ugostiteljsko-trgovačkih sadržaja na aerodromu.

"Mi smo želeli da otvorimo jedan kafe bar za pušače, ali ne možemo da dobijemo dozvolu Ministarstva zdravlja, pošto to nije u skladu sa zakonom", rečeno nam je u Dufryju.

Kako smo saznali, kafe bar je trebalo da bude fizički odvojen od ostatka terminala i da bude posebno ventiliran u skladu sa najvišim svetskim standardima, ali prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu to nije moguće. Ovaj zakon je donet 5. maja 2010. godine i stupio je na snagu sedam dana kasnije, ali je predviđen šestomesečni prelazni period za prilagođavanje.

Međutim na aerodromu je i mnogo ranije uvedena zabrana pušenja, ali je za pušače bila odvojena jedna skrajnuta prostorija u tranzitnoj zoni. Ova prostorija je zatvorena stupanjem na snagu novog zakona i od tada pušačima nije dozvoljeno nigde u unutrašnjosti aerodroma da zapale cigaretu.

Zakon zabranjuje pušenje u svim prevoznim sredstvima za javni prevoz putnika, kao i u čekaonicama što obuhvata i unutrašnjost aerodromskog terminala.

Ovakva stroga pravila postoje skoro na svim aerodromima u svetu. Na pojedinim aerodromima je dozvoljeno postojanje izdvojene prostorije ili kabine za pušenje, dok postoje i aerodromi na kojima ni to nije moguće, kao što je to slučaj u Beogradu.

Većina aerodroma na kojima važe ista pravila kao i kod nas omogućavaju pušačima izlazak van terminala u okviru tranzitne zone gde mogu da puše.

To je moguće jedino na krovovima terminala, gde se prave pušačke terase. Ovakvi primeri postoje širom Turske, u Budimpešti ili Pragu na primer.

Beogradski aerodrom na krovu Terminala 1 poseduje veliku osmatračku terasu koja je zatvorena za javnost već dvadesetak godina i koja bi mogla da posluži kao idealno mesto za pušače ali i za ljubitelje aviona. Nažalost terasa nije u funkcije i ne postoje planovi za njenu revitalizaciju, pa pušačima koji se nađu u tranzitnoj zoni preostaje samo da se pomire sa zakonom ili da prestanu da puše.