Skoro dve godine nakon što je ostala bez novca, obustavila letove i proglasila bankrot, Mexicana bi ponovo mogla da poleti, javlja CNN na španskom jeziku. Prema navodima Mexicana bi najranije od aprila mogla da počne sa obnavljanjem saobraćaja.

Investitor je Med Atlantic, španska kompanija, koja je ispunila sve neophodne finansijske uslove za preuzimanje Mexicana-e uz investicije od 300 miliona dolara. Dogovor je postignut sa poveriocima avioprevoznika i meksično ministarstvo saobraćaja treba da izda neophodnu dozvolu za letenje (AOC) narednih dana.

Očekuje se da će saobraćaj u aprilu biti uspostavljen sa sedam do devet iznajmljenih aviona. Prema planovima Mexicana će dobiti svoje stare rute i aerodromske slotove nazad, ali se još ne zna koje će linije biti prve uspostavljene, niti koji tipovi aviona će biti unajmljeni.

U prošlogodišnjim planovima za obnavljanje saobraćaja pominjan je Airbus A320 kao prvi model aviona koji će biti korišćen. Namera investitora je da saobraćaj pokrene u aprilu kako bi iskoristili sezonu Uskrs.

Mexicana je članica Oneworld alijanse. Prekinula je operacije 28. avgusta 2010. zbog nedostatka novca za obavljanje redovnog saobraćaja. Proglasila je bankrot i kao neoperativna aviokompanija postoji sve vreme. Njeno članstvo u Oneworld alijansi nije prekinuto.