Malev nema novca za nastavak rada, izjava je koja se čula juče na sastanku upravnog odbora. Izvršni direktor Maleva Loran Limburger obavestio je odbor da uprkos poboljšanju komercijalnih rezultata, kompanija nije sposobna za finansiranje daljih operacija.

Dobra vest je da je američka lizing korporacija ILFC, čije avione koristi Malev, odobrila njihovo korišćenje u narednom periodu, nakon što je o tome postignut dogovor sa rukovodstvom Maleva.

Predsedavajući upravnog odbora Maleva, dr Janoš Berenji zahtevao je od menadžmenta kompanije da do kraja ove nedelje sačini plan za održanje likvidnosti.

Nakon rasprave u odboru upućen je izveštaj vlasnicima kompanije (Vlada Mađarske sa 95%) sa pozivom da učine sve što je u njihovoj moći da reše problem uprkos činjenici da je Evropska komisija u nedavno obavljenoj istrazi utvrdila da je državna pomoć koju je kompanija primila u periodu od 2007. do 2010. bila nelegalna.

Ovakva odluka Evropske komisije ostaće kao veliki teret na kompaniji u budućnosti i znatno će suziti mogućnosti vlasnika (mađarske vlade) da reaguje u situaciji kada se kompanija suočava sa mogućom obustavom rada.