Malaysia Airlines je prinuđena da otpusti trećinu radnika u procesu restruktuiranja kompanije i njenog spašavanja od gašenja posle dve nedavne nesreće koje su je zadesile.

U martu je avion Boeing 777 ove kompanije nestao, najverovatnije iznad Indijskog okeana i još uvek nije pronađen, a u julu je drugi avion ove kompanije oboren iznad istočne Ukrajine.

Nakon toga komanija se suočila sa padom broja putnika i sa ogromnim gubicima od 100 miliona dolara, koji su se u drugom tromesečju gotovo duplirali u odnosu na isti period prošle godine.

Kako bi spasila svoju nacionalnu aviokompaniju Vlada Malezije je donela odluku da izvrši nacionalizaciju kompanije i da otpočne njeno hitno restruktuiranje, a izvesna je i promena imena kompanije zbog toga što je njen imidž ozbiljno pokvaren.

Prema preliminarnom planu biće otpuštena skoro trećina zaposlenih, njih oko šest hiljada od ukupno 20 hiljada, a u planu su i gašenja nekih interkontinentalnih linija.

Navodi se da će biti ugašene brojne linije ka Kini, dok će prema Evropi najverovatnije biti ugašena linija do Frankfurta dok će biti zadržani letovi ka Amsterdamu, Parizu i Londonu.

Kompanija će se usmeriti na azijske linije i na saradnju sa partnerskim aviokompanijama iz Oneworld alijanse kojoj pripada kako bi profit ponovo bio ostvaren najkasnije do 2018. godine.

Malaysia Airlines je pre nego što su je zadesile ove dve strašne nesreće već bila u minusu. Poslednja profitabilna godina je bila 2010.