Lufthansa, najveći nemački avioprevoznik je saopštila da je ostvariola dobre rezultate na početku ove godine. U januaru je zabeležen porast broja putnika kojih je bilo za dva posto više nego u prvom mesecu prošle godine.

Ovaj rezultat je još značajniji ako se ima u vidu da je više putnika prevezeno sa manje letova (za 1,2 posto) pa je to doprinelo povećanju prosečne popunjenosti putničke kabine na 75,6 posto.

Ove godine Lufthansu očekuje velika obnova flote. Prevoznik treba da dobije 23 nova putnilčka aviona, a sedam od njih stiže u narednih nekoliko nedelja. Prošle nedelje je Boeing isporučio Lufthansi jedan novi osavremenjeni model džambo-džeta (747-8), koji je deseti po redu u ovoj kompaniji. Još tri džambo-džeta, jedan Airbus A330 i dva uskotrupna Airbusa A320 dolaze u flotu Lufthanse do kraja marta.

Isporuke novih aviona u ovoj godini su deo sveobuhvatne modernizacije flote. Plan obnove flote predviđa 261 novi avion u periodu do 2025. godine, a vrednost ovog posla je 32 milijarde evra.

U petak, 7. februara izvršni odbor Lufthanse je imenovao Karstena Špora (Carsten Spohr) za  novog generalnog direktora (CEO) kompanije, koji treba da zameni Kristofa Franca, koji je odlučio na napusti kompaniji. Špor će preuzeti upravljanje Lufthansom od maja 2014.