Aviokompanije koje su u vlasništvu Lufthansa Grupe (Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines i Bmi) uvode doplatu za plaćanje aviokarata kreditnom karticom.

Ovaj novi namet neće biti uvek naplaćivan od putnika već samo kada se karta plaća platnom ili kreditnom karticom i to u šest evropskih zemalja: Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Finskoj.

U Nemačkoj će putnicima biti naplaćeno 5 evra po karti u domaćem saobraćaju, 8 evra po karti u evropskom saobraćaju i 18 evra po karti u interkontinentalnom saobraćaju.

Doplate će se odnositi na svaku kupovinu aviokarte kreditnom karticom nezavisno od mesta kupovine. Ovaj iznos će se naplaćivati preko sajta kompanije ili će biti dodat na ukupnu cenu karte ako se ona kupuje kod avioagenta.

Doplata neće biti uračunata ukoliko putnik svoju kartu plaća na pos terminalu turističke agencije, već samo ako agencija plaća kartu kreditnom karticom kroz rezervacioni sistem.

Doplata će početi da se primenjuje na karte koje budu izdavane od 2. novembra, osim za karte britanskog avioprevoznika "Bmi" koji će početi da naplaćuje 4,5 funte po karti počev od 5. septembra.

Doplata će se računati samo za putnike u ekonomskoj klasi. Ona će nositi oznaku "credit card fee". Slična doplata postoji kod brojnih niskotarifnih i hibridnih aviokompanija.