Od proleća naredne godine Lufthansa će uvesti premijum ekonomsku klasu u avionima za interkontinentalni saobraćaj.

U intervju za Suddeutsche Zeitung izvršni direktor Lufthanse Christoph Franz je potvrdio da će da u ovoj kompaniji rade na razvoju ovog projekta i da će prvi avioni sa premijum ekonomskom klasom biti predstavljeni na proleće 2014. godine, kada počne obnova flote Lufthanse.

Poput svojih rivala i Lufthansa će ponuditi prelaznu klasu između ekonomske i biznis klase. Uvođenjem novih sedišta sa većim prostorom za putnike značiće i smanjenje kapaciteta aviona za 10-tak procenata. Kako je rekao Franz cene karata u premijum ekonomskoj klasi biće bliže cenama karata u ekonomskoj nego u biznis klasi.

"Lufthansa je konzervativna aviokompanija, koja se trudi da prati pre nego da vodi", rekao je Franz u odgovoru na pitanje novinara zašto je bilo potrebno toliko vremena da ova kompanija usvoji ideju među klase.

Veruje se da su uslovi na tržištu samo dodatno pogurali donošenje odluke o reformi putničke kabine i uvođenju nove (među) klase. Poslednjih godina korporativni klijenti aviokompanija svojim menadžerima i zaposlenima koji putuju službeno plaća karte za ekonomsku klasu, što je iznuđen potez svetskom ekonomskom krizom i merama štednje koje su prisutne u svim kompanijama.

Nije poznato da li će i ostale komanije iz Lufthansa Grupe (Austrian Airlines i Swiss Air Lines) slediti ovaj primer.