Lufthansa i International Airlines Group (IAG) potpisali su obavezujući sporazum o kupoprodaji aviokompanije British Midland International (bmi).

Cena po kojoj će IAG (British Airways i Iberia) kupiti bmi je 207 miliona evra u gotovini (172,5 miliona britanskih funti). Cena će biti predmet izvesnih redukcija. Obe strane će se truditi da zatvore transakciju do kraja prvog tomesečja u 2012. Ćerke kompanije British Midland-a "bmi regional" i "bmi baby" nisu deo dogovora i Lufthansa ima mogućnost da ih prodaje posebno.

"Zaposleni i uprava British Midland-a pokazali su izuzetnu posvećenost rešavanju velikih finansijskih izazova u prethodnom periodu, i ja im zbog toga dugujem veliku zahvalnost i divljenje. Zato je za nas (u Lufthansi) bilo važno da za kompaniju i zaposlene pronađemo održivo rešenje koje će im garantovati budućnost. Ovo će biti ostvareno kupovinom bmi-ja od strane IAG-a", izjavio je Kristof Franc (Christoph Franz), izvršni direktor i predsednik upravnog odbora Lufthanse.

"Kupovinom aviokompanije bmi, IAG ima mogućnost da se proširi na aerodromu Heathrow, koji je naš najvažniji hab. Korišćenjem dodatnih slotova koji pripadaju aviokompaniji bmi, bićemo u mogućnosti da otvorimo nove interkontinentalne linije i u isto vreme da održavamo i razvijamo našu kratkolinijsku mrežu" – izjavio je Vili Volš (Willie Walsh), izvršni direktor IAG-a povodom ove kupovine.

Bmi (British Midland International) je aviokompanija koja poseduje veliki broj slotova na britanskim aerodromima (među kojima su oni na Heathrow-u od najveće vrednosti). Ovu kompaniju je tokom 2009. preuzela nemačka Lufthansa da bi je odmah po preuzimanju oglasila za prodaju. Već nekoliko puta je svoje namere o preuzimanju finansijski problematične kompanije najavljivao i Virgin Atlantic.