Počev od ove godine avioprevoznici koji su deo Lufthansa Grupe će na aerodromu u Oslu dobijati mešavinu biokerozina za svoje letove iz ovog grada.

Lufthansa Group je prva kompanija koja je sa jednim od snabdevača na ovom aerodromu potpisala ugovor o trajnom snabdevanju.

Na biokerozin će iz Osla biti obavljeno oko pet hiljada letova avioprevoznika Lufthansa, SWISS, Austrian, Germanwings i Brussels Airlines.

Prema ugovoru Statoil, kompanija sa kojom je potpisan sporazum, će počev od marta 2015. u trajanju od godinu dana obezbediti redovno snabdevanje aviokompanija Lufthansa Grupe biokerozinom za šta će biti dostupno 2,5 miliona galona sertifikovanog biokerozina.

Ovim ugovorom aerodrom u Oslu je postao prvi veliki komercijalni aerodrom na svetu koji će avioprevoznicima ponuditi kontinuirano snabdevanje biokerozinom.

Lufthansa je bila prva aviokompanija na svetu koja je na jednoj redovnoj liniji koristila biokerozin. Bilo je to 2011. godine na liniji između Frankfurta i Hamburga u periodu od šest meseci, kao deo test projekta "burnFAIR".

"Avijacija koja neće štetiti klimi je važan cilj Lufthansa Grupe. Mi stalno ulažemo u modernizaciju flote uvođenjem efikasnijih aviona koji troše manje goriva, i naš dugoročni plan je da sistemski zamenimo kerozin iz sirove nafte onim iz biomasa", poručuju iz Lufthansa Grupe.