Poljska aviokompanija LOT će i ove zime da prestane sa letovima na relaciji Varšava – Beograd.

Poslednji let je planiran za petak, 25. oktobar 2013, dva dana pre stupanja na snagu zimskog reda letenja.

LOT je i prošle godine prekinuo sa letovima do Beograda tokom zime, a kao razlog je naveo izuzetnu sezonalnost ove linije.

Tokom letnjih meseci LOT beleži izvanredne rezultate na beogradskoj liniji zahvaljujući velikom broju naših putnika koji preko Varšave lete dalje do Severne Amerike.

U zimskom periodu ova putovanja nisu dovoljno tražena tako da u upravi poljske kompanije smatraju da je bolje da letovi budu obustavljeni tokom zime.

Prema informacijama do kojih smo došli između Varšave i Beograda skoro da ne postoji nikakva tražnja. LOT nije uspeo da u prethodnim godinama animira srpsko turističko tržište i da poveća broj direktnih putnika, a na to ima uticaja i veoma visoka cena aviokarte do Varšave (najjeftinija je od 219 evra).

Sa druge strane LOT veoma uspešno privlači srpske putnike na svoje letove ka Severnoj Americi. Sjajnim cenama sa posebno dobrom ponudom za premijum ekonomsku klasu LOT je uspeo da se nametne kao značajan prevoznik ka Americi.

Prednost LOT-a osim cena su i novi Dreamliner avioni kojima leti ka Americi, manji, funkcionalan i jednostavan aerodrom za transfer u Varšavi, kao i razumljivost jezika kabinskog i aerodromskog osoblja, što je našim ljudima sa slabijim znanjem engleskog od velikog značaja.

Pozicija LOT-a u Srbiji će od zimskog reda letenja dodatno biti uzdrmana pošto Jat Airways (Air Serbia) planira da otvori redovnu liniju Beograd – Varšava od 27. oktobra 2013.


Foto: LOT-ov avion na beogradskom aerodromu, (c) D. Nikolić