LOT će u narednih godinu dana postati avioprevoznik sa najmlađom flotom u Evropi. Prema planu obnove flote, LOT će već sredinom aprila neke od svojih  regionalnih destinacija povezati novim avionima Dash Q400 kanadskog proizvođača Bombardier.

LOT unapređuje svoju flotu u celosti, pa tako već neko vreme vrši zamenu klasičnih Boeingovih aviona iz serije 737, avionima Embraer 195. Trenutno se u floti LOT-a nalazi četiri ovakva aviona što sa ostalim manjim modelima 170 i 175 čini veliku Embraer flotu od 26 letelica, prodečne starosti 4,5 godine.

Najznačajnija promena u floti će biti zamena širokotrupnih aviona za dugolinijski saobraćaj Boeing 767, avionima najnovije generacije ovog proizvođača – Drimlajnerima (Dreamliner). Već tokom ove godine na varšavski aerodrom će sleteti dva najnaprednija aviona na svetu. Zamena svih pet aviona 767 će se nastaviti tokom 2013. godine.

Promene će se desiti i u regionalnoj floti. Ćerka kompanija EuroLOT, koja obavlja domaći i regionalni saobraćaj zameniće postojeće turboelisne avione ATR novim Bombardier-ovim Dash-evima. Naručeno je osam novih aviona.

"Vrlo smo uzbuđeni zbog dolaska novih aviona u našu flotu. Verujemo da će naši putnici osetiti razliku u pogledu udobnosti tokom leta. Dolazak Bombardiera, koji će leteti na LOT-ovim rutama je samo korak napred ka modernizaciji cele naše flote", rekao je tim povodom Marsin Pirog, predsednik upravnog odbora LOT-a.

LOT će uskoro postati avioprevoznik sa jednom od najmlađih flota u Evropi. Prosečna starost aviona biće ispod četiri godine. U isto vreme LOT pokazuje sve bolje rezultate u finansijskom poslovanju.

Poljska aviokompanija LOT je među najstarijima u svetu. Postoji od 1929. godine od kada povezuje Poljsku sa celim svetom. Danas LOT leti do preko 50 destinacija širom Evrope, Bliskog istoka i Severne Amerike. Od 2003. LOT je član Star alijanse (Star Alliance).