Republika Srbija je prošle nedelje potpisala sa Ruskom Federacijom bilateralni sporazum o vazdušnom i pomorskom saobraćaju. Srpski ministar za infrastrukturu i saobraćaj Milutin Mrkonjić je sa ruskim kolegom, ministrom za transport, Igorom Levitinom, potpisao sporazum tokom zasedanja Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).

Potpisani sporazum o vazdušnom saobraćaju je znatno liberalniji od trenutno važećeg sporazuma prema kome između dve zemlje mogu da lete samo dve nacionalne aviokompanije – Jat Airways i Aeroflot.

Po novom sporazumu između Rusije i Srbije biće moguće uspostavljanje novih linija i ruta i to od strane većeg broja aviokompanija koje eventualno budu zainteresovane.

Interesovanje nekih ruskih avioprevoznika je postojalo pre nekoliko godina za uspostavljanjem direktnih linija iz Moskve i Sankt Peterburga do Beograda ali ih je tada važeći sporazum sprečio da dođu do dozvole za uspostavljanje saobraćaja.

Da li će ova interesovanja ponovo biti pobuđena ostaje da se vidi uskoro. Potražnja na srpsko-ruskoj ruti je veoma velika i trenutni letovi dve kompanije su nedovoljni. Letovi Aeroflota i Jat Airways-a ka Moskvi su uvek popunjeni do poslednjeg mesta a dve kompanije imaju svakodnevne letove.

Obe kompanije imaju slične cenovnike za ovu liniju pa su tako najjeftinije karte koje teoretski mogu da se kupe za povratni let između Beograda i Moskve između 235 i 250 evra sa uključenim taksama, što je dosta skupo ako se uporedi sa letovima iz Beograda koji su slične dužine (Barselona, Pariz, London, Oslo, Stokholm).

Potpisani sporazum otvara mogućnost za nove niže cene kao i za nove ruske gradove sa kojima bi Beograd mogao biti povezan. U Rusiji radi velili broj srpskih građevinskih radnika pa je potražnja za letovima velika i to ne samo prema Moskvi već i prema mnogim drugim gradovima.