Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" od juče, 27. marta, se primenjuje letnji red letenja. Kako je za domaće medije izjavio generalni direktor aerodroma Velimir Radosavljević: "Najvažnije karakteristike letnjeg reda aviosaobraćaja su bogatija ponuda po broju odredišta i frekvencija, kao i uvođenje u saobraćaj aviona većeg kapaciteta". Ova godina je na beogradskom aerodromu počela sa značajnim porastom broja putnika (oko 10% do sada) a sudeći po najavama u letnjem redu letenja broj putnika će još značajnije rasti tokom letnje sezone. U martu se očekuje porast od oko 16% dok bi april trebalo da bude još bolji. Glavni nosioci porasta broja putnika su: otvaranje baze Wizz Air-a i sve veći broj putnika ove kompanije i veliki oporavak Jat Airways-a koji od nove godine beleži izvanredna povećanja broja putnika, kakva dugo nisu viđena u domaćoj aviokompaniji.

Jat Airways

Aerodrom Đirona (Girona, GRO)
Nalazi se pored istoimenog grada, sedišta najsevernije katalonske provincije. Centar je za poznata turistička letovališta duž Kosta Brave. Udaljen je od Barselone 92km, sa kojom je povezan brojnim autoputevima i prugama.

Putnici za Barselonu mogu koristit i ovaj aerodrom. Sa njega redovno polaze autobusi ka Barseloni. Putovanje traje nešto malo preko jednog sata a košta od 10 do 12 evra po pravcu.

Najznačajniju promenu u redu letenja nacionalnog avioprevoznika Jat Airways-a predstavljaju nove linije za Dubrovnik i Đironu. Za najpoznatiji grad na Jadranu Jat će leteti petkom i nedeljom počev od 17. juna. Letovi do Đirone će biti obavljani dva puta nedeljno za jednog beogradskog turoperatora ali će karte moći da se kupe i u slobodnoj prodaji za individualna putovanja. Ostale značajne promene su uvođenja svakodnevnih letova do Diseldorfa i Atine. Uvodi se i dodatni dnevni let za Pariz tokom letnje sezone. Popodnevni let biće obavljan ponedeljkom, sredom, petkom i subotom u 13:55 iz Beograda u periodu od 29. juna pa do 09. septembra. Po jedan novi let nedeljno dobiće linije ka: Skoplju, Briselu, Geteborgu, Istanbulu, Larnaki, i Dubaiju. Jat će do Ciriha leteti deset puta nedeljno umesto dosadašnjih osam a do Tivta će biti dodatnih sedam letova nedeljno. Pred kraj zimskog reda letenja Jat je prekinuo da leti ka Ljubljani a odustao je i od ranije najavljivane linije ka Portorožu. Smanjen je broj nedeljnih polazaka ka tuniskom letovalištu Monastir do koga će od 21. aprila biti održavan jedan let nedeljno. Let ka glavnom gradu Libije je suspendovan zbog ratnih sukoba.

Wizz Air

Velika ekspanzija Wizz Air-a sa beogradskog aerodroma počinje sutra (29.marta) otvaranjem nove linije ka aerodromu Brisel – Šarleroa (dva puta nedeljno). Od 1. aprila biće uvedena linija ka Ajndhovenu, dva puta nedeljno a od 3. aprila uvode se linije ka Memingenu (Minhen), Stokholmu – Skavsta i Geteborgu (City aerodrom), svi po dva puta nedeljno.

Montenegro Airlines

Jedino smanjenje broja letova na beogradskom aerodromu najavila je crnogorska aviokompanija Montenegro Airlines. Zbog loše finansijske situacije u kojoj se našla crnogorska kompanija ukida se čak deset nedeljnih letova iz Podgorice ka Beogradu čime ova linija ostaje sa dva leta dnevno. Iz Tivta ka glavnom gradu Srbije ukida se pet nedeljnih letova pa će na ovoj liniji biti tri polaska dnevno.

Croatia Airlines

Beograd će sa Dubrovnikom ovog leta biti spojen sa još dva nedeljna leta koja će obavljati Croatia Airlines. Letovima hrvatskog avioprevoznika ponedeljkom i sredom počev od 20. juna, dva grada će biti spojena ukupno četiri puta nedeljno.

Povratak aviokompanija

Dve aviokompanije su najavile povratak na beogradski aerodrom. Letonski Air Baltic, uvodi od 11. aprila redovnu liniju između Rige i Beograda. Linija je bila prekinuta u septembru prošle godine zbog nedostatka letelica. Sada se ponovo uspostavlja i to sa četiri leta nedeljno a od 21. maja biće dodat i peti.

Grčki Olympic Airways je prvog dana letnjeg reda letenja ponovo uspostavio liniju između Atine i Beograda. Grčka kompanija će između dva grada leteti svakodnevno.

Povećanje letova

Na liniji ka Kopenhagenu koju održava Cimber Sterling povećan je broj letova na tri nedeljno počev od 04. maja. Nedavno je objavljeno i da slovenačka kompanija Adria Airways uvodi dva nova nedeljna leta ka Ljubljani tako da će na ovoj liniji biti osam nedeljnih polazaka. Norwegian Air Shuttle uvodi sezonski let ka Stokholmu i to prvo jednom nedeljno od 2. aprila a zatim se uvodi i drugi nedeljni let od 03. maja.

Čarter letovi

Pored novog čarter leta Jat-a za Đironu, značajan saobraćaj tokom letnje sezone biće prema Turskoj gde će leteti Pegasus Airlines i Atlasjet. Ka Egiptu su najavljeni letovi egipatskog prevoznika Nesma Airlines. Spanair je najavio direktne letove ka Palma de Majorci a dobru čarter sezonu očekuje i Aviogenex. U Jat Airways-u očekuju da će udvostručiti čarter letove ove sezone. Posebnu zanimljivost predstavlja mala grčka aviokompanija Astra Airways koja će obavljati čarter letove između Beograda i Soluna jednom nedeljno.