Letnje računanje vremena počinje u noći između 24. i 25. marta. Časovnike u 2 sata treba pomeriti jedan sat unapred na 3 sata. Letnje računanje vremena u Evropi će trajati do 28. oktobra 2012.

Svi koji putuju u nedelju 24. marta avionom treba da budu dodatno obazrivi sa vremenom polaska. Sva vremena iskazana na aviokarti ili itinereru su lokalna i već su usklađena sa promenom vremena. Ako imate kartu kupljenu pre mesec dana za polazak u nedelju 25. marta u 11 časova onda su sva vremena iskazana na kartu prava vremena i nije ih potrebno dodatno korigovati, ali zato ne smete zaboraviti da veče pre (subota na nedelju) pomerite vaš sat prema uputstvu.

Putnici koji zaborave da pomere svoje časovnike rizikuju da zakasne na aerodrom i propuste svoj let. Najbolje je časovnike pomeriti u subotu uveče pred odlazak na spavanje. Takođe treba biti obazriv i sa savremenim uređajima koji poseduju časovnik pošto mnogi od njih imaju automatsko podešavanje letnjeg vremena. U tom slučaju vam se može desiti da vam se vreme pomeri za dva sata unapred umesto za jedan koliko treba. Ukoliko se ovo desi, ne rizikujete da ćete zakasniti na let ali ćete zato stići sat vremena ranije, što je, svakako, povoljnija pogreška.

Rusija

Prošlogodišnji prelazak na letnje računanje vremena u Rusiji je bio poslednji. Narednog vikenda u ovoj zemlji neće biti pomeranja sata, pošto je vreme fiksirano na letnje tokom cele godine. Zbog toga će doći do promena u redovima letenja aviokompanija od i do ruskih gradova.

Putnici treba da obrate dodatnu pažnju ukoliko putuju 25. marta ili kasnije. Dobro je što su putnicima na kartama koje poseduju za putovanja od 25. marta ispisana stvarna vremene polazaka tako da neće biti promene u odnosu na vreme napisano u karti. Problem bi mogao da nastane kod putnika koji su česti putnici i navikli su na trenutno vreme poletanja.

Jat Airways
Beograd-Moskva  13:15 -> 13:10
Moskva-Beograd 20:00 -> 18:50
Aeroflot
Beograd-Moskva 12:55 -> 14:00
Moskva-Beograd 12:05 -> 12:15

Aviokompanije koje lete između Srbije i Rusije, Jat Airways i Aeroflot, izvršile su korekcije reda letenja usled pomeranja časovnika i to tako da vreme na matičnom aerodromu ostane isto.

Tako je Jat zadržao vreme poletanja iz Beograda, uz male korekcije, dok će vreme sletanja u Moskvu biti drugačije, a Aeroflot je neznatno korigovao vreme poletanja iz Moskve, dok se vreme sletanja u Beograd biti drugačije od dosadašnjeg.

Turska

Prošle godine je Turska donela odluku da prelazak na letnje računanje vreme obavi dan kasnije od ostatka Evrope, pošto je na taj dan bio zakazan veliki državni ispit za upis na fakultete. Kako bi promena vremena mogla da škodi hiljadama budućih studenata u danu kada treba da polažu jedan od najvažnijih životnih ispita, Vlada ove zemlje je donela odluku da promenu vremen pomeri za jedan dan. Taj čin je bio izuzetak prošle godine. Ove godine neće biti takvih odstupanja, pa će i Turska kada i svi ostali preći na letnje računanje vremena u nedelju 25. marta u 3 sata.