Novo ime praškog aerodroma po prvi put se pojavilo na Terminalu 3 početkom prošle nedelje.

"Letiště Václava Havla Praha" je novi zvanični naziv aerodroma u Pragu, napisan na češkom jeziku. Njegova engleska verzija će glasiti "Airport Vaclav Havel – Prague".

Novo ime biće svečano proglašeno 5. oktobra na dan rođenja bivšeg predsednika. Od tog dana novo ime će početi da se zvanično koristi u međunarodnoj komunikaciji. 

Nakon postavljanja novih slova na Terminal 3, koji se koristi za generalnu avijaciju, novo ime se pojavilo krajem prošle nedelje i na najvećem Terminalu 2 praškog aerodroma, a do kraja meseca ispisivanje novog naziva biće gotovo na svim terminalima, potvrdila je Eva Krejci, portparolka praškog aerodroma.

"Odlučili smo da promenimo sve natpise i da ih ujednačimo na celom aerodromu", rekao je Džordž Kraus, izvršni direktor za razvoj na praškom aerodromu.

I Sofija planira novo ime
U Bugarskoj je pokrenuta inicijativa da sofijski aerodrom poznat kao "Vraždebna" promeni ime i da se zove po čuvenom fizičaru i pronalazaču modernog računara – Džonu Atanasovu (John Atanasoff), Amerikancu, bugarskog porekla.

Pored glavnih natpisa na terminalima potrebno je zameniti i sve nazive na stanicama javnog prevoza na linijama koje saobraćaju ka aerodromu.

Veliki posao predstoji i na promeni zaglavlja i izgleda zvaničnih dokumenata i publikacija praškog aerodroma. Ukupni troškovi promene imena koštaće tri miliona kruna (oko 120.000 evra).

Vaclav Havel je bio istaknuti češki političar, vođa plišane revolucije i otpora sovjetskoj vlasti. Bio je poslednji predsednik Čehoslovačke i prvi predsednik Češke Republike. Bio je veliki borac za ljudska prava i omiljen je u narodu koji ga je prihvatio kao duhovnog vođu. Umro je 18. decembra 2011. godine.