Suprotno očekivanjima, lovci na jeftine karte i udobno putovanje će reći da je najbolje leteti u vreme praznika.

Svi koji su ikada putovali oko Božića ili Nove godine reći će da je to nemoguće. Tada su karte najskuplje, gužve su strašne, a mesta se moraju rezervisati mesecima unapred.

Jedan od najprometnijih aerodroma u vreme praznične sezone je londonski Heathrow.

Na ovom aerodromu očekuju čak četiri miliona putnika u periodu praznika koji se računa od 19. decembra do 3. januara.

Kako je onda moguće u tom periodu putovati bez gužve, uz povoljnu aviokartu, pitate se? Odgovor je u izboru datuma. Iako su praznične histerije koje traju nedeljama oko nove godine zapravo najnezgodniji period za putovanja, to ne važi i za same dane praznika: 25. decembar (Božić po gregorijanskom kalendaru) i 1. januar (Nova godina po gregorijanskom kalendaru).

Kod nas slična situacija  je 7. januara na Božić po Julijanskom kalendaru. Iako mi nemamo domaći aviosaobraćaj tog dana će putovanje autobusom, vozom ili kolima biti prava uživancija, pošto su zapravo svi kod svojih kuća.

Tajna jeftinog i udobnog putovanja je u izboru samog praznika za put. Svi oni koji kupe karte za let na dan Božića sasvim sigurno će ih platiti nekoliko puta jeftinije nego da lete samo par sati ranije na Badnji dan, kada je rekordno velika gužva na aerodromima zapadne hemisfere. Isto važi i za prvi dan nove godine.

Osim jeftinih karata u tim danima zbog manjeg obima saobraćaja i zbog izostanka gužvi tačnost letova je na najvišem nivou. Otkazivanja i kašnjenja su gotovo nemoguća. Avioni su tim danima poluprazni, mesta za izvaliti se preko tri sedišta ima na pretek, a zbog praznične atmosfere česti su i sitni pokloni aviokompanija i aerodroma putnicima. Neko će na letu možda dobiti čašu šampanjca ili parče čokoladne torte, a nije isključena ni kakva spontana žurka tokom leta.

Sve je to lepo, ali baš ako morate. Provesti praznike sa porodicom i prijateljima je nešto što nema cenu. Samo budite sigurni da i aviokompanije to znaju.