Avion poljske aviokompanije LOT je danas oko 13:30 imao udes prilikom sletanja na aerodrom u Varšavi.

Velikom avionu Boeing 767-200, na letu sa oznakom LO 016, iz Njujorka (aerodrom Newark) ka Varšavi, otkazala je oprema za sletanje (nisu se otvorili točkovi).

U avionu se nalazilo 230 putnika. Po informacijama poljskih medija, u incidentu nije bilo povređenih.

Avion je pre opasnog sletanja direktno na trup, kružio blizu jednog sata iznad aerodroma. U ovakvim situacijama se vizuelno utvrđuje da li se oprema za sletanje otvorila ili nije. Po procedurama u ovakvim situacijama podignuta su dva lovca F-16 poljskog vazduhoplovstva koji su imali cilj da se približe problematičnom avionu i da izvrše vizuelnu proveru.

Pošto je utvrđeno se oprema za sletanje (točkovi) nisu otvorili, pilot aviona je bio prinuđen da spusti avion direktno na trup. Putnici su upozoreni na veliku opasnost i pozvani su da zauzmu sigurnosni položaj za slučaj udesa.

Prilikom sletanja avion je trupom dodirnuo pistu, dok mu je nos bio izdignut. Veliki Boeing-ov avion nastavio je da struže duž piste uz pojavu varnica i manjeg plamena iz motora.

Portparol LOT-a je izjavio da je procedura sletanja u ovim okolnostima u potpunosti ispoštovana i da nijedan putnik nije doživeo povredu. Takođe je rekao da sletanje nije bilo toliko dramatično kao što je to izgledalo na video snimku sa aerodroma.

Zbog udesa aviona aerodrom u Varšavi će danas biti zatvoren za saobraćaj. Prema prvim informacijama prekid saobraćaja na aerodormu moguć je do sutra u 9 časova.

Zvanično saopštenje LOT-a

LOT Polish Airlines potvrđuje da je vanredno sletanje aviona Boeing 767 na aerodrom "Frederik Šopen" u Varšavi obavljeno uspešno.

Na letu LO 016 iz Njuarka (Njujork) do Varšave bilo je 220 putnika i 11 članova posade. Nakon sletanja svi putnici i članovi posade su bezbedno evakuisani iz aviona i prebačeni do terminala, gde su ih sačekali timovi psihologa koji su se pobrinuli za njih. Tokom sletanja svi su ostali smireni i nije bilo povređenih putnika.

Nakon što je utvređno da je otkazao centralni hidraulični sistem pristupilo se standardnoj proceduri za ovakva sletanja i ona je u potpunosti primenjena prilikom sletanja na aerodrom u Varšavi. Sve aerodromske i hitne službe obaveštene su na vreme i bile su spremne da pruže pomoć vazduhoplovu i putnicima.


Snimak sletanja (Youtube)