Putnici Aeroflota iz Beograda, koji putuju do ruskih destinacija preko Moskve, više ne moraju da preuzimaju prtljag na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.

Ranije je, zbog carinskih propisa, svaki putnik koji putuje sa međunarodne destinacije na neku domaću (rusku) morao da preuzme svoj prtljag na aerodromu ulaska u Rusiju i da ga ponovo preda za naredni let.

Ovo je znatno komplikovalo presedanja i putnici su imali dosta problema da stignu da na inače veoma komplikovanom i velikom aerodromu obave sve neophodne procedure.

Kako je Aeroflot nedavno obavestio svoju prodajnu mrežu u Srbiji, ove procedure su pojednostavljene i putnici od 17. decembra mogu da predaju (čekiraju) svoj prtljag u Beogradu do krajnje destinacije u Rusiji.

Ukoliko pak imaju robu koja podleže carinskoj proceduri njihov se prtljag mora čekirati samo do Moskve, gde su dužni da obave carinske formalnosti.

Informacije o tome koje stvari podležu carinskoj deklaraciji biće istaknute na šalterima za prijavu putnika (check-in) na tri jezika: srpskom, ruskom i engleskom.

Između ostalog carinjenju podleže roba čija vrednost prelazi 10 hiljada evra ili ukupna težina prelazi 50kg po osobi, gotovinski novac čija je vrednost od 10 hiljada američkih dolara, više od 3l alkoholnog pića i drugo.

Zbog neprijavljivanja robe koja je za carinjenje putnici mogu odgovarati za carinske prekršaje prema zakonima Ruske federacije. Rusija je članica Carinske unije koju osim nje čine i Belorusija i Kazahstan, pa se ova pravila odnose na sve putnike koji preko Moskve lete do destinacija unutar Carinske unije.