Alitalia neće obnoviti saradnju sa Air Franceom i KLM-om nakon što postojeći sporazum između ovih kompanija istekne u januaru 2017, saopštio je izvršni direktor italijanskog avioprevoznika Silvano Cassano.

On je rekao da je sporazum o partnerstvu na transatlantskim rutama između Alitalije sa jedne i kompanije Air France-KLM sa druge strane u sadašnjim okolnostima više ne doprinosi Alitaliji ni na koji način.

"Sporazum nam više ne donosi nikakvu dobrobit ni na komercijalnom niti na strateškom planu", rekao je Cassano.

Ovaj krovni sporazum koji je obuhvatao brojne sporazume o prevozu putnika i robe, zajedničkoj prodaji i nastupu na tržištu se ne uklapa u plan obnove kompanije uz pomoć novog strateškog partnera i vlasnika Etihad Airwaysa.

Kako je Cassano naveo sporazum koji je potpisan 2009. godine je proizvod jednog drugačijeg vremena i odnosa snaga i napravljen je na štetu Alitalije, koja je tada bila slaba, a u korist drugog partnera (Air France-KLM). Takav sporazum onemogućava Alitaliju da restruktuira svoju mrežu linija i da postigne održivost sopstvenog poslovanja. Cassano je, međutim, naglasio i da će Alitalia ostati otvorena za svaku dalju saradnju sa Air Franceom i KLM-om i da će se podržati nove razgovore koji bi za cilj imali postizanje nekog drugog rešenja prihvatljivog za sve strane.

Foto: Kabinsko osoblje Air Francea, KLM-a i Alitalije, sa stjuardom Delta Air Linesa sa kojom sarađuju na letovima ka Severnoj Americi