Februar je tradicionalno mesec sa najvećim promocijama u aviosaobraćaju. Ovaj mesec oduvek predstavlja najslabiji mesec za poslovanje aviokompanija i aerodroma.

Svi učesnici u aviosaobraćaju tada imaju značajno manje posla.

Aerodromima je to ubedljivo najslabiji mesec tokom godine, a avioni lete poluprazni čak i na najpopularnijim linijama.

Aktuelne promotivne akcije
KLM do 28. februara
Emirates do 6. marta
Aeroflot do 28. februara
Cathay Pacific do 31. marta
Etihad Airways do 28. februara
Air Serbia do 2. marta
Austrian, Lufthansa, SWISS do 6. marta
* Na promocijama važe posebna pravila

U februaru se smanjuje putnička aktivnost kao prirodna posledica zasićenja tržišta usled intenzivnog prazničnog perioda od kraja novembra (Dan zahvalnosti u zapadnom svetu) pa do početka februara (Kineska nova godina).

U tom periodu u većini zemalja severne hemisfere traje i zimski raspust pa se povećava broj putovanja na zimovanja.

Kada svi praznici prođu i kada se đaci vrate u školske klupe nastaje period velikog zatišja u kome samo retki putuju. U isto vreme, komercijalno sasvim razumljivo, nastaju i najveće i najbrojnije promotivne akcije u aviosaobraćaju.

Aviokompanije izbacuju promocije jednu za drugom, cene aviokarata padaju u nedogled,  a promocije su dodatno podstaknute kasnijim praznicima, koji iako su radni predstavljaju velike potrošačke datume – Danom zaljubljenih (14. februar) i Danom žena (8. mart).

Srbija nije izuzetak od ovog trenda u svetu, pa se i kod nas cene aviokarata drastično obaraju. Od nedavno u našoj zemlji posluju i neke od najvećih aviokompanija na svetu, koje su dodatno oborile cene karata za Aziju, Australiju ili Afriku te nagnale i druge avioprevoznike da snize svoje cene karata.

Najnoviji trend je spuštanje cena aviokarata ka Severnoj Americi. U okviru još uvek aktuelne promotivne akcije holandskog KLM-a i Air France putnici mogu da lete do Njujorka i nazad za ukupno 387 evra. Ova cena je u svakom smislu neverovatna, ali je, na radost brojnih putnika, stvarna. Promocija će trajati do kraja februara, a putnici osim do Njujorka mogu da lete i do Kalifornije po ceni od tek nešto preko 500 evra sa svim taksama ili do traženih Čikaga ili Toronta za 457, odnosno 465 evra.

Aviokompanija Emirates, u saradnji sa svojom partnerskom aviokompanijom flydubai, nudi dvadesetak gradova u Aziji, Africi i Australiji po više nego povoljnim cenama. Letom preko Dubaija možete stići do Pekinga i nazad za ukupno 448 evra ili do Bangkoka za 534 evra. U isto vreme flydubai nudi još niže cene aviokarata do četiri izabrane destinacije, koje su inače popularne među putnicima u Srbiji. Ako želite u uvek topli i sunčani Dubai, povratnu kartu do kraja februara možete platiti samo 230 evra. Ljubitelji planinarenja i budizma mogu posetiti Nepal uz stvarno neverovatnu cenu povratne karte do Katmandua od 330 evra. Maldivi, koralni arhipelag u Indijskom okeanu, nije nikada bio dostupniji srpskom putniku. Ovaj simbol za rajski odmor dostupan je za samo 430 evra, isto koliko će koštati i povratno putovanje do susedne Sri Lanke, egzotične i uzbudljive ostvrske države na krajnjem jugu indijskog potkontinenta.

Ruski Aeroflot, koji već dugo vlada azijskim tržištem, do kraja februara nudi izuzetno povoljne cene aviokarata. Povratna karta za let u ekonomskoj klasi do Hong Konga koštaće samo 470 evra, a do Tokija čak i manje – 455 evra. U ove cene su uključene sve takse, a osim ta dva grada putnici mogu izabrati i Hanoj, Ho Ši Min, Peking, Šangaj, Guangdžou, Delhi, Bangkok ili Puket.

Iako i ranije prisutna na tržištu Srbije, aviokompanija iz Hong Konga, Cathay Pacific, ponudila je prvu ozbiljnu promotivnu akciju. Letovi preko Evrope i Hong Konga do Australije i Novog Zelanda nikada nisu bili povoljniji. Povratne karte do australijskih gradova Sidnej, Melburn, Brizbejn, Adelejd, Pert i Kerns koštaju od 1009 do 1036 evra, a do Oklanda na Novom Zelandu 1140 evra. U ovu cenu su uključene sve takse i nadoknade, a putnici koji izaberu Cathay imaće priliku da lete jednom od nekoliko aviokompanija na svetu koje imaju pet zvezdica.

Etihad Airways, partner i suvlasnik domaće Air Serbije, do kraja februara takođe nudi veliku promotivnu akciju koja uključuje destinacije u Aziji i Australiji. Atraktivno tajlandsko letovalište Puket je na raspolaganju putnicima iz Srbije uz cenu povratne karte od 710 evra, a nešto malo skuplji su Kuala Lumpur i Singapur. Promocija važi do kraja februara, a letovi su preko Abu Dabija.

Domaći avioprevoznik Air Serbija, takođe prati svetske trendove, pa je u ovom mesecu započela nekoliko velikih promotivnih akcija. Osim uobičajenih promocija "Srećan petak" ili "Super subota", Air Serbia je imala i akciju povodom Dana zaljubljenih, kada je prodavala dve karte po jednoj ceni. Trenutno je u toku velika promotivna akcija do većine evropskih i bliskoistočnih destinacija našeg avioprevoznika. Gradovi u regionu su nam na raspolaganju već od 119 evra koliko košta povratna karta do Skoplja, Sarajeva, Ljubljane ili Rima, Evropa se može naći već od 139 evra koliko je povratna karta do Štutgarta, a na Bliskom istoku izdvojio se Tel Aviv sa cenom povratne karte od samo 229 evra.

Evropa je na promociji i kod tri aviokompanije Lufthansa Grupe (Lufthansa, Austrian i SWISS). Povratna karta do Beča košta 120 evra, Amsterdama 165 evra, Barselone 195 evra. U ponudi su još i London, Pariz, Brisel, Lion, Prag, Varšava… Promocija traje do 6. marta, a letovi su preko čvorišta ove tri kompanije u Beču, Frankfurtu, Minhenu ili Cirihu.

Sve promotivne tarife su prema pravilima aviokompanija restriktivne, tj. ne dozvoljavaju refundacije ili promene, tako da putnici treba ipak da budu obazrivi. Osim cena, koje će im sigurno zapasti za oko, treba da obrate pažnju i na ostala pravila i da se o njima dobro raspitaju kod svog prodavca.

Februarske promocije traju do kraja meseca ili se nastavljaju koji dan duže u martu, ali su one sasvim sigurno najveće promocije koje tokom godine bilo koja aviokompanija može da izbaci. To je tradicija koja ide na ruku putnicima koji unapred planiraju svoje odmore i putovanja.

Još nije kasno da se iskoriste promotivne akcije. Ako imate ideju gde vam se ide, iskoristite još nekoliko dana da nabavite i povoljne aviokarte. Srećan put!