Đirona, Ohrid, Malta, Pula, Rim (Wizz Air), Split, Dubrovnik, Antalija, Monastir i Hurgada su destinacije koje se u poslednjih nedelju-dve gase ili će uskoro biti ugašene.

Glavna sezona godišnjih odmora je završena, trenutno se troše poslednji termini turističkih agencija.

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je zabeležio sjajne rezultate tokom jula i avgusta, najviše zahvaljujući povećanju putnika u čarter saobraćaju.

U ova dva meseca je aerodrom opslužio preko 820.000 putnika što je povećanje od 7%. Dosta jak promet nastavio se i u septembru, kada se može očekivati povećanje i do 10%.

Kako je letnja sezona na izdisaju aviokompanije već uveliko pripremaju svoj zimski red letenja, koji stupa na snagu poslednjeg vikenda u oktobru. Međutim, pojedine sezonske linije se već sada gase.

Od subote, 14. septembra Jat Airways je prestao da leti ka Ohridu, a dan kasnije i ka Puli i Malti. Početkom meseca prestao je da leti i do Đirone (čarter let).

Najveću pažnju domaće javnosti izazvalo je gašenje Wizz Air-ove linije za Rim. Na ovoj liniji Wizz Air će ubuduće saobraćati sezonski, tj. samo tokom letnje sezone. Prema rečima Jozefa Varadija, linija Beograd-Rim je dobra i biće sačuvana, ali je pokazala izraziti sezonalni karakter zbog čega je doneta odluka da ove godine poslednji let bude obavljen već u subotu 22. septembra. Od aprila 2013. putnici iz Srbije će ponovo moći da lete do Rima po jeftinim cenama.

Sledeće destinacije koje se gase su Split i Dubrovnik. Jat Airways prestaje da leti do Splita 27. septembra, a Croatia Airlines dan kasnije, 28. septembra. Prema Dubrovniku Jat će ove godine poslednji put leteti 28. septembra.

Početkom oktobra do Beograda prestaje da leti i Sky Airlines na čarter liniji iz Antalije. Ova kompanija bi trebalo da poslednji let za domaće turoperatore obavi 7. oktobra. Inače avioni Sky Airlines-a su najveći avioni koji su redovno sletali ove godine na beogradski aerodrom. Boeing 737-900 sa 215 putničkih mesta sletao je četiri puta nedeljno na pistu beogradskog aerodroma.


(c)Jetphotos, Michael Stappen, Avion Boeing 737-900 Sky Airlines-a koji je redovno sletao u Beograd

Posle Antalije, koja je ove godine bila najpopularnija sezonska destinacija Beograd će ostati i bez direktne veze sa aerodrom u Monastiru (Tunis), do koga Jat leti sve do 19. oktobra. Kao poslednja sezonska linija ostaje Hurgada u kojoj se letnja sezona završava 30. oktobra.

Osim ovih destinacija koje su imale visoku frekventnost, iz Beograda se ovog leta letelo i do Palma de Majorke (Španija), Palerma, Katanije, Kaljarija (Italija), Enfide (Tunisa), Šarm el Šeika (Egipat) Bodruma, Dalamana (Turska), Akabe (Jordana), Krfa, Kefalonije, Zakintosa, Skijatosa, Santorinija, Hanje, Herakliona, Kosa i Rodosa (Grčka).

Nažalost, uprkos veoma uspešnoj sezoni i ove godine kao i prethodnih bilo je problema.

Prvo je Jat Airways zbog problema sa flotom često kasnio i to najviše na čarter letovima, a onda je i egipatski čarter prevoznik Air Cairo odbio da vrati srpske turiste iz Hurgade zbog neplaćenog računa naše turističke agencije Trinity Travel.

Nakon ovog nemilog događaja otkazani su ostali letovi ove kompanije. Agencija Trinity je ugašena, a vlasnik je uhapšen.

Naredna letnja sezona bi mogla biti još uspešnija od ove. Očekuje se dalji rast saobraćaja između Srbije i Hrvatske, nakon što su ove godine uvedene linije pokazale izuzetan uspeh. Takođe se mogu očekivati i promene na letovima prema Grčkoj, gde se javlja još jedan igrač. Wizz Air je od juna 2013. najavio redovne letove prema Krfu i Rodosu, što će imati velikog uticaja kako na planove putnika tako isto i turističkih agencija ali i Jat Airways-a, koji je već godinama jedini prevoznik ka grčkim ostrvima. Sledeće godine bi moglo biti i više linija prema Španiji i Italiji, pošto ove destinacije iz godine u godinu beleže sve veću posećenost srpskih putnika.