NATO planira da prepusti kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije vlastima u Prištini i da na taj način otvori nebo iznad ove teritorije za prelete.

Kumanovskim sporazumom SRJ i NATO su iznad teritorije Kosova i Metohije uspostavile zonu vazdušne bezbednosti. Ovu zonu kontroliše NATO i ona podrazumeva zabranu preleta.

Donji vazdušni prostor ne spada u ovu zonu i on je otvoren za vazdušni saobraćaj ali samo za aviokompanije koje sleću i poleću sa prištinskog aerodroma, i za njih su otvorena dva prilazna koridora preko vazdušnog prostora Makedonije. Ovakav režim znatno otežava normalno odvijanje aviosaobraćaja i primorava evropske aviokompanije koje lete u Prištinu da obilaze vazdušni prostor koji kontroliše Srbija, a takođe primorava i aviokompanije koje su u preletu da zaobilaze uspostavljenu zonu vazdušne bezbednosti.

U intervju koji je za SETimes dao direktor kosovske agencije za civilno vazduhoplovstvo Dritan Đonbalaj, navodi se ideja da se vazdušni prostor iznad Kosova otvori za slobodan saobraćaj. Kako Đonbalaj kaže planiran je prelazni privremeni period kada bi kontrolu letenja iznad Kosova obavljale kosovske institucije uz pomoć i superviziju neke druge države. On smatra da "to treba da bude država koja je prijatelj Kosova i koja je članica NATO".

NATO je pokrenuo Inicijativu za normalizaciju vazdušnog prostora Balkana (BANM), koja se zalaže da prištinske vlasti preuzmu nadležnosti za gornji vazdušni prostor.

Kontrolu letenja u Evropi reguliše centralna organizacija Eurocontrol, čiji je član i srpsko-crnogorska agencija za kontrolu letenja sa sedištem u Beogradu (SMATSA). Gornji vazdušni prostor koji je u nadležnosti ove agencije obuhvata nebo iznad Srbije, Crne Gore, istočne Bosne i jednog dela iznad istočnog Jadranskog mora. Kosovo je 1999. izuzeto iz nadležnosti SMATSA.

Fotografija: Projekat novog terminala koji se gradi i treba da bude otvoren početkom 2013. 
(c) exyu aviation

Aerodrom Priština
Civilni vazdušni saobraćaj na Kosovu obavlja se sa aerodroma u Prištini. Ovaj aerodrom nekada poznat kao "Slatina" danas nosi ime Adema Jašarija, osnivača i komandanata terorističke OVK. Redovan saobraćaj prema ovom aerodromu obavlja dvadesetak evropskih aviokompanija među kojima su i: Austrian Airlines, Croatia Airlines, Malev, Niki, Swiss, Turkish Airlines. Slovenačka aviokompanija Adria Airways na Kosovu ima status nacionalnog prevoznika, a veliki broj linija iz Prištine održavaju i Germanwings i italijansko-albanska aviokompanija Belle Air. Na prištinski aerodrom redovno sleću i British Airways, Easyjet, SAS Scandinavian i Pegasus Airlines. Aerodrom je ove godine izbio na treće mesto po broju putnika na prostoru bivše Jugoslavije. Sa preko 1,3 miliona putnika Priština je treća posle Beograda i Zagreba.