Indijska aviokompanija Kinfisher Airlines je juče proglasila privremeni prekid rada uz najavu otkazivanja svih letova najkasnije do četvrtka 4. oktobra.

Celokupna flota kompanije je trenutno prizemljena, a razlog je odbijanje većine zaposlenih da preuzmu svoje radne obaveze u znak protesta zbog neisplaćenih zarada.

Zaposleni u ovoj aviokompaniji nisu primili plate preko šest meseci zbog finansijskih problema u kojima se ona našla. Problem je eskalirao 30. septembra kada su radnici (mehaničari) odbili da prikače aviomost na avion na aerodromu u Mumbaiju (Bombaju), ostavljajući putnike zarobljene u avionu.

Među radnicima koji odbijaju da rade se nalaze piloti, aviomehaničari i kabinsko osoblje, zbog čega je aviokompanija sprečena da obavlja letove.

"Nakon niza dugotrajnih i učestalih nasilnih incidenata, zastrašivanja, napada  i drugih krivičnih dela uključujući i neopravdano odsustvovanje radnika, uprava je bila primorana da objavi privremenu obustavu rada aviokompanije, koja odmah stupa na snagu", stoji u zvaničnom saopštenju izdatom juče u centrali Kingfisher Airlines-a u Bangaloru.

"Uprkos činjenici da većina zaposlenih želi da sarađuje i da podrži kompaniju u ovim turbulentnim vremenima, oni to zbog zastrašivanja nisu u stanju", navodi se u saopštenju.

Uprava će se dodatno angažovati kako bi ubedila "neposlušne radnike da odustanu od zastrašivanja i pretnji onima koji žele da rade".

Kingfisher Airlines nikada nije bila profitabilna kompanija, a problemi su kulminirali poslednjih meseci kada je ovaj prevoznik ostao bez investitora koji bi ga spasao bankrotstrva.

Trenutni dugovi kompanije narasli su na preko 1,4 milijarde dolara, zbog čega su i banke odbile svaku dalju saradnju sa ovim prevoznikom.

Zbog pobune koja je trenutno zadesila Kinfisher Airlines budućnost ove kompanije postaje još neizvesnija. Akcije kompanije nezaustavljivo padaju, pa će biti sve teže da se pronađe investitor koji bi mogao da spase drugu po veličini indijsku aviokompaniju.