Dva pilota Turkish Airlinesa kidnopovana su rano jutros u Bejrutu (Liban) na putu od aerodroma prema hotelu Radisson u kome je trebalo da budu smešteni.

Prema informacijama svetskih medija koje su jutros pod oznakama hitno plasirane u javnost dvojica naoružanih mušakaraca presreli su hotelski kombi u kome se nalazila posada Turkish Airlinesa.

Iz kombija su izbačeni vozač i sedam članova kabinskog osoblja, a zadržani su piloti. Otmičari su se sa pilotima odvezli presretnutim kombijem.

Ovaj događaj potvrdili su u odvojenim saopštenjima libanski ministar unutrašnjih poslova i turski ambasador u Libanu.

Kako je nezvanično saopšteno pojedinim medijima kidnapovani su kapetan Murat Akpinar i kopilot Murat Agga.

Pretpostavlja se da otmica ima veze sa građanskim ratom u susednoj Siriji. Turska daje veliku podršku pobunjenicima zbog čega su nedavno libanski Šiiti koji podržavaju sirijsku vlast protestvovali ispred ambasade ove zemlje i ispred predstavništva Turkish Airlinesa u Bejrutu.

Sirijski pobunjenici su nedavno kidnapovali osam libanskih Šiita na severu Sirije na granici sa Turskom zbog čega pojedini Libanci odgovornom smatraju Tursku. Međutim, prema najnovijem izveštaju Aljazeere porodice otetih Šiita su negirale umešanost u ovaj događaj.