Turska aviokompanija Turkish Airlines uvodi redovan kargo let Istanbul – Madrid – Beograd – Istanbul.

Ova kompanija je uputila zahtev Direktoratu civilnog vazduhoplovstva za redovnu kargo liniju na pomenutoj ruti.

U planu je da liniju održava širokotrupni teretni avion Airbus A330-200F sa oznakama "Turkish Cargo".

Zahtev u proceduri
Zahtev za kargo let je još uvek u proceduri tvrde u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. Dozvola će biti izdata odmah po dobijanju saglasnosti Ministarstva saobraćaja.

Na saglasnost ministarstva čekaju i svi ostali (putnički) letovi Turkish Airlinesa ka Beogradu. Očekuje se da će do početka letenjeg reda letenja sve dozvole i biti izdate.

Prema planiranom redu letenja avion bi sletao u Beograd svake subote u 10 minuta iza ponoći i to iz Madrida, a potom bi putovanje nastavljao ka Istanbulu oko pola dva ujutro.

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" povremeno sleću veliki, širokotrupni avioni što u putničkom što u kargo saobraćaju, ali ovo je prvi put u poslednjih 25 godina da će jedan takav avion biti redovan gost u Beogradu.

Avion Airbus A330-200F je kargo verzija putničkog aviona iste oznake, uz dodatak slova "F" koje govori da se radi o teretnom avionu (freight na engleskom teret). Ovaj model aviona počeo je da leti 2010. i smatra se veoma modernim i ekonomičnim teretnjakom srednjeg kapaciteta. Turkish Cargo poseduje šest ovakvih aviona. Maksimalna nosivost ovog aviona je 70 tona tereta.

Trenutno na beogradskom aerodromu se na mesečnom nivou preveze od 400 do 800 tona robe, a sa novim kapacitetom koji je najavljen ova količina bi mogla da ide i preko 1000 tona mesečno.

Osim Turkish Cargo linije na beogradski aerodrom će ovog leta redovno sletati i letonska kargo aviokompanija RAF Avia na liniji Budimpešta – Beograd. Ovaj prevoznik koristi male teretne avione Saab 340 sa kapacitetom 3,7 tona i Antonov 26 kapaciteta 5,5 tona. Jedan od ta dva će na aerodrom "Nikola Tesla" sletati pet puta nedeljno, od ponedeljka do petka u jutarnjim satima, a vraćaće se za Budimpeštu istim danima uveče. Kompanija RAF Avia je poznata kao prevoznik za velike poštanske sisteme poput TNT, DHL.

Pored dve nove pomenute kargo linije u Beogradu već duže vreme postoje i redovne linije ka Budimpešti (mađarski CityLine Hungary avionom Antonov An-26B) i Ljubljani (slovenački Solinair avionom Saab 340A). Redovnu liniju Prag – Beograd – Sofija održava i češki avioprevoznik ČSA malim avionom ATR 72-200 iznajmljenim od Farnaira. Registrovanu kargo liniju od Beča do Beograda ima i Lufthansa Cargo, a povremeni ali čest gost u poslednje vreme na Surčinu je i azerbejdžanski teretni džambo džet Silk Way Airlinesa (Boeing 747-400F).