Iz Bilunda u Danskoj danas (11. jul 2013) poleteo je drugi iznajmljeni avion ATR 72-212A (500) za Jat Airways.

Avion bi trebalo da sleti na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" oko 17 časova kada će biti upućen u hangar Jat Tehnike gde će biti prefarban i gde će dobiti novu srpsku registarsku oznaku YU-ALU.

I ovaj drugi avion ATR 72-212A, je iznajmljen od danskog Nordic Aviation Capitala.

Ranije je pripadao američkoj regionalnoj aviokompaniji American Eagle, koja je u sistemu American Airlinesa. Star je 15,5 godina. Prvi let je imao 1. decembra 1997. godine kada je direktno iz fabrike isporučen američkom prevozniku za koga je jedino i leteo.

Avion je povučen iz saobraćaja u februaru 2012. od kada se ne zna šta je bilo sa njim i gde je i da li je uopšte i korišćen. Prethodna registarska oznaka aviona je N536AT i bio je upisan u američki registar. Od kada se nalazi u floti lizing kompanije Nordic Aviation Capital ima registraciju OY-NAB.

Ovaj avion je drugi iznajmljeni ATR 72-500 koji stiže u flotu srpskog nacionalnog prevoznika, čime će se značajno povećati njegova sposobnost da iznese letnju sezonu. Avion bi trebalo kroz nekoliko dana da bude uključen u redovan saobraćaj i tada će Jat ukupno saobraćati sa četiri ATR aviona, dva svoja ATR 72-200 i dva iznajmljena 72-500. Peti ATR koji je u Jatovom vlasništvu se nalazi u Jat Tehnici i očekuje se da će i on biti osposobljen za saobraćaj do kraja jula, poručeno je nedavno iz Jata.


Foto: ATR 72-212A (500) koji stiže u Jat Airways, (c) Michael Anderson