Na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ ovoga jula obaraju se rekordi. Kako smo saznali na aerodromu početkom jula je oboren dnevni rekord kada je registrovano preko 13.000 putnika. U julu se očekuje porast broja putnika između 15 i 16% u odnosu na isti mesec prošle godine a taj rezultat će po svemu sudeći biti bolji i od rekordnog jula 2008. godine.  Prema procenama na osnovu dnevnih rezultata sedmi mesec će imati preko 355.000 putnika. Sa ovim rezultatom beogradski aerodrom će u velikoj meri nadmašiti i rezultate konkurentskog aerodroma u Sofiji gde se očekuje oko 300.000 putnika.

Pored izvanrednih rezultata beogradskog aerodroma u julu posebno su značajni podaci o popunjenosti putničkih kabina aviokompanija koje koriste njegove usluge. Kako saznajemo rezultati Spanair-a i Air Baltic-a su odlični. Španci beleže prosečno oko 100 putnika na svakom letu dok letonci imaju uvek preko 50 putnika. Izvanredne rezultate beleži Norwegian na letovima ka Oslu i Stokholmu gde su avioni skoro krcati a procenat popunjenosti putničke kabine (cabin load factor, CLF) se kreće između 80 i 90%.

Najveći uspeh beleži Wizz Air koji na svakom letu ka Dortmundu ima CLF preko 90% odnosno više od 165 putnika u avionima Airbus A320 sa 180 sedišta. Wizz Air je prezadovoljan i uslugom koju dobija na beogradskom aerodromu. Iako je planirano zadržavanje aviona Wizz Air-a od 30 minuta, aerodromske službe uspevaju da ga opsluže dvostruko brže, za rekordnih 15 do 20 minuta što predstavlja veliku uštedu za ovu niskotarifnu aviokompaniju.Zahvaljujući sjajnim rezultatima koje je postigao već od prvog leta ka Beogradu Wizz Air namerava da od zimskog reda letenja započne letove iz Beograda i ka nekim novim destinacijama. Iako ova informacija još nije zvanično potvrđena može se očekivati da će nove linije biti uspostavljene ka nekim od najtraženijih gradova kao što su Rim ili Pariz.

Foto: Air China na beogradskom aerodromu