Leto je na zalasku a to znači da moramo da požurimo da iskoristimo njegove slatke čari. U ovom članku smo napravili presek cena na više aviokompanija do omiljenih mediteranskih destinacija.

Svako ko želi da samostalno putuje do Majorke, Sicilije, Sardinije, Kipra, Grčke treba malo da se potrudi da pronađe mesta po povoljnoj ceni na redovnim linijama. Do nekih sunčanih gradova se može stići i direktnim letom, ali do većine moramo iz Beograda da putujemo negde presedajući.

Mediteranski gradovi nikad neće prestati da privlače turiste, a izuzetna ponuda lowcost i čarter letova koje dovoze goste iz EU država, ne ostavlja puno mesta na plažama za goste iz zemalja sa slabijom ponudom letova, kao što je naša zemlja.

Nama najjeftinije destinacije na Mediteranu su nam i najbliže. To su gradovi na crnogorskom i hrvatskom primorju do kojih postoje direktni letovi iz Beograda u okviru redovnog aviosaobraćaja, ali je tokom letnje sezone do tamo teže pronaći slobodno mesto, pa su i cene karata za takva mesta po pravilu visoke. Zato je dobro ako možete da iskoristite priliku za kraći odmor tokom ranih septembarskih dana, dakle sada, još ima mesta.

Prema dostupnim cenovnicima aviokompanija Air Serbije, Montenegro Airlinesa i Croatia Airlinesa, koje lete do ovih destinacija, najmanje će vas koštati povratna karta do Podgorice i Tivta – 119 evra,  a neće biti puno skuplje ni gradovi na hrvatskom moru, do kojih Air Serbia leti još od juna meseca, pa do kraja septembra.

Aviokarta do  najvećeg grada na hrvatskom Jadranu, Splita, koštaće vas 124 evra na letu Croatia Airlinesa, ali čak 185 evra na letu Air Serbije. Dubrovnik je 159 evra, Pula i Istra su dostupni po ceni od 145 evra. Atina, kapija ka grčkim ostrvima, može da se poseti već za 119 evra na ekonomskoj klasi.

Sve popularnija Sicilija dostupna je putnicima iz Srbije zahvaljujući redovnoj liniji Alitalije, uz presedanje u Rimu. Najjeftinija povratna karta do Palerma je 229 evra, koliko košta i karta do Kaljarija, glavnog grada susednog ostvra Sardinija.

Do izuzetno popularnih destinacija Zapadnog Mediterana poput Nice (Azurne obale), Palma de Majorke ili Ibice najbolje se može stići avionima Alitalije, Lufthanse, Swissa ili Austriana. Za Nicu treba izdvojiti od 245 evra (Alitalia) ili 255 evra (Lufthansa), dok nam za Palmu treba 309 evra preko Nemačke, a na Ibicu sa Alitalijom, uz malo sreće, možete stići već za 229 evra sa svim taksama.

Do 5. septembra, do kada traje promocija na Turkish Airlinesu, možete kupiti karte za Siciliju po ceni od 159 li Maltu po ceni od 149 evra. Za Barselonu je povratna karta samo 139 evra, do Nice je 149 evra, a do Marselja i Malage 169 evra.

jesen-2016-1(3)

Najskuplja destinacija, koja je doduše van Meditarana je Tenerife. Do ovog španskog ostrva iz Kanarskog arhipelaga u Atlantiku stiže se donekle komplikovano. Putovanje traje dugo, nekada i uz dva presedanja, a povoljne cene se po pravilu teško nalaze. Najpovoljniju opciju, bar prema osnovnom cenovniku, nudi aviokompanija airberlin, koja u saradnji sa Air Serbijom može da ponudi povratnu kartu do Tenerifa za najmanje 329 evra.

Sve naše predloge destinacija i uporedni prikaz cena nekoliko aviokompanija koje tamo lete možete videti u priloženim mapama. Cene su ilustrativne i zavise od aktuelne ponude i tražnje, kao i od trenutka same kupovine, dodatnih uslova tarife ili od snalažljivosti vašeg agenta – nadamo se agenta u našoj agenciji – da pronađe najpovoljniju kartu.

jesen-2016-2