Javni gradski prevoz od centra Beograda do aerodroma "Nikola Tesla" je pojeftinio od 24. juna 2013. godine zbog reorganizacije zona i uvođenja novih vremenskih karata.

Od juče je Direkcija za javni prevoz ukinula drugu zonu u okviru Integrisanog tarifnog sistema 1 (ITS1) koji obuhvata gradsko i prigradsko područje, u kojoj se nalazio i Aerodrom "Nikola Tesla". Zahvaljujući tome, prevoz do aerodroma je sada jeftiniji i košta kao i svaka druga gradska vožnja.

Karta za jednu vožnju na liniji "72" od Zelenog Venca do aerodroma i obrnuto sada košta 72 umesto 114 dinara za vlasnike "Bus Plus" kartica. Za one koji karte kupuju kod vozača prevoz će koštati 150 umesto 170 dinara.

Još jedna pogodnost za putnike od/do aerodroma je stupila na snagu 24. juna. Direkcija za javni prevoz Grada Beograda je uvela vremensku kartu koja dozvoljava presedanje. Karta važi u okviru ITS1 i košta 100 dinara.

Ova karta se može iskoristiti za vožnju između aerodroma i bilo kog dela grada uz presedanje sa linije "72" na druge linije gradskog prevoza u vremenskom periodu od 75 minuta od započinjanja putovanja. Vremenska karta je dostupna vlasnicima nepersonalizovanih papirnih i plastičnih "Bus Plus" kartica i ne može se kupiti kod vozača.

Ova karta se ne kupuje posebno, ona je dostupna preko validatora u vozilima gradskog prevoza. Putnik sa "Bus Plus" karticom treba da izabere ikonicu sata na validatoru i da potom izabere ponuđenu 75-minutnu vremensku kartu za ITS1 u vrednosti od 100 dinara.

Taj iznos će mu biti skinut sa kredita, a po prelasku u drugo vozilo na drugoj liniji ta karta se ponovo overava bez skidanja dodatnog novca. Putnik sa vremenskom kartom može završiti započeto putovanje u vozilu u kom se zatekao nakon isteka 75 minuta.

Na beogradskom aerodromu i dalje ne postoji mogućnost kupovine "Bus Plus" kartica u kioscima. Putnici koji dolaze u Beograd mogu da kupe kartu samo u vozilu.

Cena prevoza na ekspresnoj minibus liniji "A1" (Aerobus) koja povezuje Aerodrom "Nikola Tesla" sa Slavijom preko Fontane i glavne železničke stanice i dalje košta 300 dinara.