Kako smo saznali od avioagenata i putnika, Jat Airways od 1. aprila ne poklanja putno zdravstveno osiguranje svojim putnicima. Povodom ove promene nije se oglasio niko iz nacionalne aviokompanije a medija centar je ostao bez odgovora na pitanje koje smo im poslali.

Iako je osiguranje prestalo da se poklanja putnicima od 1. aprila, iz prodajnog sektora Jat Airways-a agentima je stiglo obaveštenje o ovoj odluci poslednjeg dana maja. U međuvremenu je informacija skinuta i sa sajta Jat Airways-a.

Jat je putnicima poklanjao osiguranje u saradnji sa DDOR Novi Sad a ova promotivna usluga je naišla na veoma dobre reakcije kako putnika tako i turističkih radnika i avioagenata. Lečenje u zemljama Evropske unije je veoma skupo a putnici koji su osigurani imaju pravo na besplatno lečenje prema pravilima osiguravajuće kuće. Dok su građanima Srbije bile potrebne vize za ulazak u zemlje Unije, oni su bili obavezni da u proceduri dobijanja vize pribave i propisano osiguranje. Preporuka da građani poseduju ovo osiguranje ostala je i po ukidanju viznog režima a sada je ponovo intezivirana sa novim akcijama srpske granične policije u sprečavanju odlaska lažnih azilanata.

Putnici Jat Airways-a treba da znaju da više nemaju i automatsko zdravstveno osiguranje tokom boravka u inostranstvu i bilo bi poželjno da ga sami uplate za period boravka van zemlje.