Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je 15. maja 2013. godine izdao novu dozvolu za obavljanje vazduhoplovno-tehničke delatnosti održavanja Jat Tehnici za avione Airbus iz familije A320 (svi modeli A318, A319, A320 i A321) kao i za avione ATR 42 i ATR 72 za serije 400 i 500.

Jat Tehnika je do posedovala sertifikate samo za Boeingove avione iz familije 737 Classic (stare generacije) i 737 NG (nove generacije) kao i za avione ATR-72 starijih serija 100, 200 i 300.

Od februara ove godine Jat Tehnika ima sporazum za linijsko održavanje Airbusovih aviona A320 Qatar Airwaysa. Do nedavnog dobijanja sertifikata, Jat Tehnika je ove avione održavala preko sertifikata Qatar Airwaysa što znači da je sertifikovan mehaničar Etihada ovaj posao obavljao u Jat Tehnici. Ugovor sa Qatar Airwaysom sada ulazi u novu fazu, a prema rečima Srđana Miškovića, direktora Jat Tehnike linijsko održavanje je tek početak.

"Sada kada imamo sertifikat biće daleko lakše da proširimo ugovor. Qatar Airways je naš prvi klijent za linijsko održavanje Airbusovih aviona, a trenutno smo u pregovorima i sa Etihadom, koji će ovaj tip aviona (A319 ili A320) koristiti za letove do Beograda", rekao je za Aviokarta.net Srđan Mišković.

………………………………….
Foto: Srđan Mišković, direktor Jat Tehnike, (c) ekapija

Jat Tehnika je sada u mogućnosti da obavlja linijsko i bazno održavanje i za buduću Jatovu flotu u kojoj će najverovatnije biti Airbusovi avioni. Prva dva Airbusa A319 trebalo bi uskoro da stignu u Beograd, a da li će o njima brinuti Jat Tehnika zavisiće od obaveza koje Jat Airways bude preuzeo prema lizing ugovoru.

Izdavanju  dozvole  Jat Tehnici prethodile su obimne provere i korekcije potrebnih uslova za rad na novim tipovima aviona, kako u linijskom, tako i baznom održavanju, koji se odnosi na provere potrebnog broja ovlašćenih izvršilaca održavanja (mehaničara, inženjera), provere potrebnog alata za novi obim radova, provere radnog prostora sa pripadajućom opremom, provere celokupne dokumentacije proizvođača aviona, motora, komponenti, kao i provere svih neophodnih procedura u odobrenom Priručniku održavanja.

Nakon šestomesečnih provera i obavljenih korekcija u Jat Tehnici, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je zaključio da je Jat Tehnika d.o.o, posle više od godinu dana priprema za ovakav tehnološki skok, spremna za dobijanje dozvole, koja će joj otvoriti vrata za održavanje aviona nove generacije, kako za domaće operatere tako i za operatere i korisnike ovih aviona iz celog sveta.

Dozvola koju je Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS izdao Jat Tehnici biće praćena izdavanjem dozvole vazduhoplovnih vlasti Evropske unije odnosno Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (European Aviation Safety Agency-EASA), s obzirom da je DCV RS ovlašćeno i akreditovano telo, koji je  celokupan posao uradio i u ime Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.