U nedelju 31. marta zvanično počinje letnji red letenja koji će za Jat Airways početi otkazivanjima.

Zbog nedostatka aviona o čemu smo pisali i ranije Jat je bio prinuđen da nekoliko dana pred početak letnjeg reda letenja otkaže veliki broj letova.

Uvidom u rezervacioni sistem pronašli smo da je Jat Airways tokom aprila otkazao najmanje 45 povratnih letova, odnosno 90 letova ukupno.

Najviše letova je otkazano na destinacijama gde leti ATR zbog toga što u Jatu trenutno raspolažu samo sa dva aviona ovog tipa, od tri koliko je planirano prilikom planiranja letnjeg reda letenja.

Kako smo saznali od izvora bliskog ovoj kompaniji na redovan pregled tokom aprila treba da ode i jedan Boeing 737-300 (YU-ANI). Ovaj pregled (C-check) traje i do 20 dana i to će doneti dodatne probleme za redovno obavljanje planiranog saobraćaja.

Prema današnjim informacijama Jat je otkazao 26 letova od/do Atine. Umesto planiranih svakodnevnih polazaka ka Atini će biti obavljeno samo četiri nedeljna polaska (ponedeljkom, četvrtkom, petkom i nedeljom). Najveći broj otkazanih letova smo pronašli na liniji Beograd – Podgorica. Do glavnog grada Crne Gore Jat neće leteti ponedeljkom i četvrtkom u 08 časova ujutro (JU 662) kao i petkom i nedeljom u 17:25 (JU 664). Ukupno je tokom aprila otkazano 32 leta.

Jat je otkazao i popodnevni let Beograd-Tivat (JU 682) i Tivat-Beograd (JU 683) četvrtkom, petkom i nedeljom. Ukupno je otkazano 16 letova od i do Tivta. Isti broj otkazanih letova imaće i linija ka Skoplju, gde se ukida popodnevni let (JU 116) sa polaskom u 16:10.

Aviokarta.net je poslala pitanje u vezi sa otkazanim letovima PR službi nacionalnog avioprevoznika, ali nam odogovor nije stigao do objavljivanja ovog teksta. Ukoliko od Jata dobijemo bilo kakakv odgovor ili komentar objavićemo ga naknadno.